lördag 28 maj 2011

Polisnämnden i söderort


Fick en fråga på Facebook vad en polisnämnd sysslar med. Som ledamot i polisnämnden i söderort började jag fundera. Varför finns det en polisnämnd och vad gör en sådan? Mot denna bakgrund tänkte jag till.

Polisen är ett organ för att upprätthålla lag och ordning. Som sådan innehar den ett av statsmakten sanktionerat våldsmonopol. Detta innebär att man ansett det viktigt att få en politisk insyn i polisens arbete. Och vad säger då lagar och förordningar?

Polisnämnden är en myndighetsfunktion under en svensk polisstyrelse med ett lokalt ansvar. Hur detta skall ske regleras i 5 § polislagen (1984:387).

Vad gör en polisnämnd då rent praktiskt? Vi får orienteringar från polisledningen i Söderort. Vi kan lämna synpunkter på verksamheterna och föra diskussioner. Vi får också insyn i hur polisarbetet bedrivs. Samt sist men inte minst – vi är politiker som ofta har en roll i exempelvis stadsdelsnämnder varför vi är en kanal mellan polisdistriktet och den lokala verkligheten.

En intressant detalj från senaste mötet i nämnden. Det finns ett mål för att kontrollera rattonykterhet. Ett visst antal prov, blåsningar, skall genomföras. Ett annat mål är ett bestämt antal skall lagföras. I söderort når man målet med antalet kontroller och flera drogfyllerister hittas och åtalas. Lovvärt. Men man kan inte lagföra tillräckligt många rattonyktra för att nå målet. För en naiv fritidspolitiker kan man dra vissa slutsatser. Det blir färre rattonyktra. Utgångspunkten för min slutsats är att polisen är professionell när man genomför kontrollerna.

Blev en smula fundersam när ett högt uppsatt polisbefäl suckade tungt över att man inte uppnådde målet med antalet lagförda rattonyktra. Han ansåg att de som hade hamnar i distriktet hade en stor fördel jämfört med dem som bara hade Magelungen och Drevviken.

Personligen är jag glad över att antalet rattonyktra minskar och att fler drogade lagförs. Sedan anser jag att gränsen för rattonykterhet är absurd. Och gläder mig varje gång en politiker från de repressiva partierna åker fast. 0,5 promille är den rätta gränsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar