onsdag 5 oktober 2011

Fagersjö


Lever och bor sedan ett antal år i Fagersjö. Det är ett vackert stycke Stockholmsförort med underbara promenadvägar och härliga omgivningar. Men det är också en segregerad stadsdel. Delad mellan hyreshusens sociala förturer och de mer välmående villa- och radhusområdena.

Lite enkel statistik. Andelen invånare med utländsk bakgrund är i vissa delar av hyreshusområdena närmare 50 %. Andelen förvärvsarbetande är ca 65 %.

Utbildningsnivån 2010 vad avser postgymnasial utbildning är ungefär 20 procent av populationen. Det är sannolikt att huvuddelen av dessa finns i de mer bemedlade områdena.


Efter att ha deltagit i Fagersjös Socialdemokratiska förenings öppna möte, vilket f ö var mycket bra. Tomas Rudin är en utmärkt talare och en av sossarnas bästa retoriker, men på hemvägen började jag fundera över vad vi egentligen dryftade och då blev jag mycket tveksam.

Fagersjö skulle bli en s.k. ABC-förort. A står för arbete, B för bostäder och C för centrum. Nu finns det bara bostäder och 80 % av dessa är hyresrätter och ägs av Familjebostäder. Tomas Rudin ansåg att mixen mellan egna hem, bostads- och hyresrätter borde var en tredjedel av vardera. Finns inte i Fagersjö.

Fagersjö är en tunnelbaneförort utan tunnelbana och med dåliga bussförbindelser. I Fagersjö krävs bil för att pussla ihop livet för både gammal som ung. Man veckohandlar – det är inte ett alternativ att stå med småbarn och fyra kassar och vänta på bussen i en halvtimme. Parkeringstalen i Fagersjö är 0,65, varför man utgår från ovanstående är vad den stressade barnfamiljen önskar – ingen bil. Resultatet parkeringskaos.


Det finns mycket att göra för en Farstamoderat som lever mitt i den verklighet som är Fagersjö.

3 kommentarer:

  1. Jag bor i fagersjö och känner inte alls igen mig i din beskrivning. Alla barn växer upp på samma dagis och skolor och vi handlar i samma butiker. Att det är skillnad på ursprung, inkomst och utbildning från hem till hem är ju ett tecken på att det inte är segregerat utan tvärt om.

    Vi klarar oss f.ö. utmärkt utan bil, trots barn och villa. Det finns numera en riktigt bra bilpool i närheten och bussarna går tätare än 30 minuter nästan hela tiden. I övrigt går det riktigt bra att cykla, även på vintern. Snöröjningen i fagersjö är den bästa jag upplevt i hela stockholm. Det enda negativa är just trafiken på havsörnsvägen och magelungsvägen. Stäng havsörnsvägen för genomfart och bygg en gångbro till fagersjövägen, det är vad jag skulle vilja se i Fagersjö i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu vet jag att jag kommenterar ett gammalt inlägg, men du Rikard som kommenterat och inte alls känner igen dig, det kan ju ha att göra med att du just bor i villa och inte i flerfamiljhusen. Som segregation i segregationen.

      Radera
    2. Rikard är säkert jätte bekväm i sin villa och vet inte att det är en katastrof med parkering för oss som har barn och bor i de hyreshus. Det tur om man hittar parkering, sedan man ska promenera upp till huset med en två åring och en massa matvaror. Bussen funkar bra till jobbet men inte om du glömde köpa blöjor på väg hem och barnet är förkyld. Rikard parkerar fram för sin villa och tycker att alt är fantastisk. Man får tvätta 4 gånger i månaden, och alla tvättar på helgen och efter 18:00 vardagar. Det jätte mörk på gatan under vintern.

      Radera