onsdag 31 mars 2010

Vems är pengarna?


Bonussystemen upprör mig. Inte för att duktiga människor belönas utan för att bonus tydligen utbetalas oavsett resultat. Företaget blöder, bara röda siffror, anställda sparkas – ledningsgruppen får bonus. Ägarna tvingas skjuta till 5 miljarder för att rädda företaget – ledningen får miljoner i bonus.

Att ledningsgrupp och annan nyckelpersonalpersonal får dela vinster är en sak – att lura medarbetare och aktieägare.

I näringslivet kan man med kort varsel sparka dem som inte uppfyller måttet. Snart skall vi gå till val och utse ansvariga för rikets ekonomi under en fyrårsperiod och då bör man tänka till. Vinner vänsterexperimentet blir Mona Sahlin statsminister. Hon är ytterst ansvarig för en budget på 780 miljoner kronor. Hur ser då Mona Sahlin på ekonomi?

Mona Sahlin har den s k Tobleroneaffären som ett lik i lasten. Men den är bara en krusning på ytan. Under 18 månaders kortinnehav gjorde Sahlin 16 privata köp med regeringens betalkort, varav fyra bankomatuttag på totalt 8.000 kronor. Hon tyckte efteråt att det är väl vad vilken löntagare som helst kan göra. Hon tog ut fantasilöner ur ett företag som så småningom gick i konkurs. Hon har betalat barnpassning med svarta löner och ljugit om sin bil. Hon gjorde ”time out” på Mauritius på vår bekostnad. Hur är hennes syn på andras, dvs skattebetalarnas, pengar?

1 kap. 6 § regeringsformen slår fast att regeringen styr riket. Mona Sahlin som regeringschef är ytterst den som bestämmer över våra pengar. Det tål verkligen att fundera över. Sahlinskan skulle inte kunna antas som god man, men att ta det yttersta ansvaret för våra samlade tillgångar anses hon tydligen kapabel till.

Men Mona Sahlin har kamrater. LO:s ordförande är en. Som LO:s styrelseordförande ingår Wanja Lundby-Wedin i socialdemokraternas partistyrelse. Med andra ord är Wanja Lundby-Wedin en kvinna med makt. Dessutom mycket välavlönad. Lundby-Wedin har haft, utöver ordförandeposten i LO, styrelseuppdrag i 24 olika styrelser. I dessa uppdrag fanns bl. a AMF Pension, Folksam och AFA. Sammanlagt gav dessa styrelseuppdrag Wanja Lundby-Wedin närmare 400.000 kronor i arvoden, samt dessutöver72.000 kronor som styrelseledamot i Aftonbladet. Wanja Lundby-Wedin tvingades bort från dessa uppdrag. Hon avgick icke frivilligt.

Wanja Lundby-Wedins man bodde gratis på lyxhotell skrev Aftonbladet . För att citera Aftonbladet: ”I flera år har facktopparna Wanja Lundby-Wedin, Sture Nordh och Nina Jarlbäck låtit bli att redovisa förmånen för Skatteverket”. – Jag har hela tiden gjort rätt för mig. Enligt italiensk lag är det ingenting som ska förmånsbeskattas, säger Wanja Lundby-Wedin när hon möter Aftonbladet.

Notabelt är att Wanja Lundby-Wedin anser att pensionärerna är straffbeskattade. Hur är hennes syn på andras, dvs skattebetalarnas, pengar?

Yvonne Ruwaida är miljöpartist och sitter i (MP):s partistyrelse. Hon är bland annat styrelsemedlem i Centrum mot rasism. Ruwaida ger också ekonomiskt stöd till Expo. Detta torde vara en kvinna utan fruktan och tadel. Men låt oss titta lite närmare på denna representant för det politiskt korrekta.

Som riksdagsledamot lyckades Ruwaida sätta sprätt på 275 000 kr - utan kvitto. Aftonbladet skriver ”Yvonne Ruwaida (mp) har inte redovisat ett enda av sina inköp på riksdagskortet.
Miljöpartiets ekonomiska talesman Yvonne Ruwaida har handlat för över en kvarts miljon kronor med riksdagens betalkort”. Bl. a åkte hon taxi för 70 000 kr.

Men sagan om Ruwaida fortsätter. Politiker anklagad för tenta-fusk skriver Aftonbladet den 25 augusti 2009. Det råkar vara oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida som tar med sig fusklappar på en tenta. Det var inte med flit, menar hon.

Yvonne Ruwaida rundar av det hela med att som miljöpartiets oppositionsråd i Stockholms stad ringa mobilsamtal på sin tjänstetelefon för nästan 50 000 kronor. 12 000 av de 50 000 är utlandssamtal, trots att reglerna säger att hon inte får använda tjänstetelefonen utomlands när hon är lokalpolitiker. Hur är hennes syn på andras, dvs skattebetalarnas, pengar?

Det finns ett och annat att fundera över inför höstens val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar