tisdag 16 mars 2010

Lögn, förbannad dikt och statistik


Rubriken är hämtad från Mark Twain och hans syn på statistiken. Han har utan tvekan en poäng när man ser hur Agenda använder sig av statistiskt material. En gång hörde jag en professor säga att de flesta använder sig av statistik som en berusad en lyktstolpe – mer som stöd än för upplysning.

Agenda använde sig av statistik på ett mycket manipulativt sätt när man i söndags skulle visa att Rut-avdraget var en angelägenhet för de mycket, mycket rika. Här krävdes att skapa en definition av högavlönade som fick med huvuddelen av löntagarkollektiven inom LO och TCO. Saco betår ju endast av högavlönade så dem kan vi lämna därhän.

Man kom fram till att 6 promille av dem med de lägsta inkomsterna utnyttjade avdragsmöjligheten. Låginkomsttagare är man enligt Agenda om man har en årsinkomst på 124 000 kr. Att så många använder sig av Rut i denna grupp är en positiv nyhet. Avdraget är till för alla som anser sig behöva detta.

Vi har matats med budskapet att SVT behövs som en oberoende röst – fri från politiska och kommersiella krafter. Frågan blir då om man lever upp till detta i fallet Rut. Eller om man går vänsterexperimentet till handa.

Konsten att använda statistik som ett instrument för påverkan är väl utvecklad. Ett utmärkt exempel på detta är Agendas metod understryka och bevisa en tes som redan var formulerad och klar. Rut-avdraget rör inte människor med normala inkomster. Stöd – inte upplysning. Genom sättet att definiera gruppen låginkomsttagare kan man nå fram till slutsatser som bevisar det man ville bevisa. Men det gjorde man inte riktigt. Det fanns ett antal som bevisligen använde sig av förmånen.

SVT:s Agenda har inte agerat fritt och oberoende från politiska intressen. Tvärtom har programmet väl passat in i vänsterexperimentets agitation mot Rut. Agenda blev därmed en del av Ohlys agenda.

Agitprop var en viktig del av kommunisternas propagandakrig. Det beskrivs ibland som en ”konstform” med inriktning på agitation och propaganda. Och nu har vi fått Ohlys och Sahlins variant – agendprop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar