lördag 3 april 2010

Påsklördag


Påsken är den centrala högtiden i kristenheten. Den inleds med dödstemat och kulminerar i livets triumf över döden och ondskan. I går långfredagen var min älskade Monica och jag på lunch hos sonen och sonhustrun. Vi var tre bland gästerna med rötter i Västsverige som började tala om påskeldar och påsksmällare. Centrala inslag i påskfirandet för västgötar och andra från delen av Sverige och för oss dessutom en viktig del av barndomens upplevelser.

Långfredagen firades den svarta mässan och häxorna förenades med mörkrets makter. Påsklördagen var de på väg hem och då skulle de skrämmas bort genom fyrverkerierna och påminnas om sitt öde genom påskbrasans flammor.

Idag finns det visserligen officiella häxor som kan få bidrag genom AMS, men ondskan har tagit andra vägar. Ondskans syfte är att göra dig maktlös. I samma ögonblick som du förlorar kontrollen över ditt liv och dig själv så finns ondskan där. Med frestelsen – elegant omformulerad i svenska kyrkan till prövning – skall du bli ett offer. Det är inte ditt fel – det är någon annans.

Ondskan har under 1900-talet tagit form av kommunism och nazism. Den senare behöver inte skrämmas bort med raketer. Den förintade sig själv. Men kommunismen lever och frodas. Ohly och hans vapendragare är de som borde skrämmas bort av eldarna, men dessa vålnader från ondskans rike kommer kanske att bli ministrar. Ingen tänder brasor och skrämmer bort ondskan - kommunisterna. Ingen höjer rösten och säger att Ohly & Cie sympatiserar med och stödjer en rörelse som dödat minst 60 miljoner människor. Ondskan utger sig för att ta de svagas parti – och göra dem till offer. Formen för offer finner vi i Sovjet och Kuba.

Ingen fyrar av påsksmällarna som skall skrämma bort dem som vill göra människorna till offer istället för herrar över sitt öde. Den judiska påsken firas till minne över uttåget ur Egypten. Hur judarna gick från slavar till fria människor. Raketerna borde väcka människorna till insikt om att den som betalar 2/3-delar av sina surt förvärvade pengar inte är fri. Att den Farao som förtryckte judarna i Egypten under gamla testamentets tid i dag liknar Mona Sahlin. Och i bakgrunden lurar Ohly.

Det är dags att tända påskeldar och fyra av frihetens raketer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar