söndag 21 mars 2010

Och så var det strejkdags


Tjänstemännen inom Unionen och Sveriges ingenjörer har slutit ett avtal med arbetsgivarna. Detta löper på 18 månader och innebär 2,6 procents löneökning. LO tycker inte om att tjänstemän och ingenjörer tar ansvar för både Sverige och sina medlemmar. Man skramlar istället med strejkvapnet.

LO-medlemmen Richard Espelund är beredd att gå i strejk. Espelund arbetar som tekniker på Scania och har en månadslön på 26 000 kronor. Han är mycket stridslysten.

En stilla undran är om Espelund funderat över hur mycket jobbskatteavdraget betytt för honom. Sannolikt inte men då hade han upptäckt att han får hela 2 894 kr mer i månaden sedan 2006. En rejäl löneförhöjning utan strejk.

Kommunalskatten i Södertälje är 32:23 kr per intjänad hundralapp. Det innebär att den är 67 öre högre än riksgenomsnittet. Jämför man med Stockholms Stad blir skillnaden ännu större. I Stockholm är skattesatsen 29:58. Skillnad 2:65. För denne Espelund 671 kr mer i plånboken p g a lägre kommunalskatt om Sten Nordin hållit i Södertäljes finanser.

Södertälje tillhör Stockholms Läns landsting vilket gagnar Richard Espelund i form av bättre vård till lägre kostnad. Hade det varit (S)-styre hade Espelund varit fattigare.

Richard Espelund borde snarare dela ut valsedlar för (M) än att strejka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar