fredag 1 april 2011

Vad vilja socialdemokraterna?


Talet som Juholt höll vid socialdemokraternas extrakongress måste betraktas som ett linjetal. Det var hans första som partiledare, vilket borde visa för parti och omvärld den politik han vill driva. I detta tal nämndes företagare vid ett tillfälle och då kopplades det till fifflare. Fråga – betraktar Juholt entreprenörer och hårt arbetande skomakare som potentiella brottslingar?

Marknaden användes ofta av Juholt, men inte i positiv bemärkelse. Marknaden är på intet sätt perfekt men den fungerar och är en förutsättning för demokrati och en grund för rättsstaten. Fråga – anser Juholt att Gosplan är idealet. I så fall är Juholt och Ohly kamrater i samma armé. Ohly välkomnade för övrigt Juholts funderingar.

En mindre del av de offentliga uppdragen drivs av företag. Det handlar om vård, hemtjänst och skolor mm. Eftersom dessa är skattefinansierade skall de enligt Juholt inte få generera vinster. Fråga – är lön efter skatt att betrakta som vinst? Skall alla som arbetar med skattefinansierade tjänster ha enhetslön? Vad tycker de olika fackförbunden? Hur använda pension och barnbidrag? I Jämtins kommunala soppkök?

Temat i linjetalet var att socialdemokratin skall söka sina rötter. Dessa finns tydligen, enligt Juholt, på 70-talet. Tyvärr saknades det historiska perspektivet och följande analys. Det har ju fallit en järnridå och baltstaterna blivit fria sedan dess. Vi har t o m blivit medlemmar i EU. Vad tycker Juholt om detta?

Tre dagar efter linjetalet tog Juholt och Tommy Waidelich till orda på DN debatt. Göran Greider ansåg att Juholt presterade historiens kortaste vänstersväng. Det som var en katastrof under Sahlin upphöjdes till ”ny” sanning.

Det var det gamla vanliga i stort sett. Beskrivningar av problem men inga svar. Det viktiga är ju faktiskt hur problemen skall lösas. Det talade man inte om.

De svårigheter som finns för ungdomar och andra att komma in på arbetsmarknaden skapades under Juholts så omhuldade 70-tal. Om Juholt och hans nya socialdemokrater menar allvar med det man skrev i DN är det enkelt. Sänk de höga ingångslönerna. Sänk de skyhöga arbetsgivaravgifterna. Avskaffa Åmanlagarna och minska fackets makt. Men dit är man sannolikt inte beredd att gå.

Juholts favoritmetafor är solsken och paraplyer. Förstår inte riktigt hur man kan gå i solsken samtidigt som det regnar på grannen. Tydligen ett mycket lokalt regn. Juholt anser att det viktiga är att tillhandahålla regnskyddet. Som jag ser det – gå åt höger för där är det uppehåll. Välkommen ut i solen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar