onsdag 27 april 2011

Samma verklighet?


Regeringen satte skattesänkningar före jobben och ekonomin. Därför har Sverige i dag lägre utbildad befolkning och arbetskraftsbrist, skriver Leif Pagrotsky i veckans S-krönika i Göteborgsposten. Skattesänkningar har en kraftfullt stimulerande effekt på ekonomin visar forskningen. De stimulerar efterfrågan, vilket minskar arbetslösheten. De uppmuntrar till att leva på arbete istället för bidrag.

Detta vet naturligtvis Pagrotsky, men anser sig vara tvungen att yla med vargarna. Och flocken har fått sina alfatikar i Jämtin och Wanngård samt ledarhannen – Smålands egen Zeke Varg – Juholt. Så den lilla vargen får vackert vifta på svansen om han vill vara med och dela bytet.

För (S) är det allena saliggörande att höja skatter, begränsa individens frihet och se till att de arbetslösa försvinner in i en statistisk dimma. Och sedan kan man säga att problemet är borta för man kan ju se det längre.

Problemformuleringsprivilegiet är makten att sätta dagordningen i offentlig debatt. Problem formuleras och definieras ur en parts synpunkt och därmed kommer lösningarna på dessa problem att vara givna. Begreppet lanserades första gången 1980 i en essä av författaren och filosofen Lars Gustafsson.

Juholts nymornade intresse för kultur beror på att samhället stödjer olönsamma och för de flesta helt ointressanta kulturaktiviteter. En svensk lyriker behöver numera inte skicka sitt senaste alster till faster Anna. Vederbörande är inte beroende av några läsare. Som bekant biter man inte den hand som föder en. Och det vet Juholt.

Pagrotsky återfaller i det gamla sossetänkandet. Kravlös skola – satsa inte på att bli snickare eller bilplåtslagare när man kan drömma om att bli någonting inom ”media”. Omskola i AMS regi och lägg kurserna om lott så blir statistiken utmärkt. Finns det inget arbete på orten så kan man alltid gå en ny kurs till statistikens fromma. Tyvärr är det nog det enda arbetet inom ”media som finns att få för de flesta tidningsbudets. Men det är ju ett "skitjobb" så varför bry sig? Jag är väldigt tacksam mot den som varje morgon stiger upp i ottan och levererar morgontidningen. Det är mediaarbete att vara stolt över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar