torsdag 7 april 2011

Storm



Stormen sliter och drar i träden utanför mitt fönster. Athos undrar vad som står på, när vinden tar tag i fönstren och vill trycka in dem. Han går fram och tittar lite förvånat och drar sig sedan tillbaka till sin korg.

Funderar över hur det står till här i landet. Skrev i mitten av mars om Evert Taube och hans vackra visa om flickan i Havanna. Hon som sitter i sitt fönster och vinkar åt en karl. Sången skrevs 1922.

Trubaduren Taube skall pryda den nya 50-kronorssedeln och detta har fått den 21-åriga feministen och frilansskribenten Emelie Bergbohm att gå till angrepp på SVT Debatt. Enligt denna representant för intelligentian legitimerar riksbanken barnsexhandel och brott mot mänskliga rättigheter. Tar mig friheten att citera några rader av fröken Bergbohm.

”Att låten dessutom går i dur, väcker inte heller någon tanke på att visan beskriver något strängt obehagligt och ett ämne som strider mot konventionerna om de mänskliga rättigheterna.

Valet att trycka upp Evert Taubes leende läppar på en av de nya sedlarna är ett sätt att legitimera någon som förskönat prostitution. Snart kan svettiga svenskar stoppa nytryckta sedlar i någon annans hand som profiterar sig på svenska sexturismen, som fortfarande pågår i Thailand, Tyskland och Belgien.”

Den undre bilden föreställer fröken Bergbohm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar