fredag 8 april 2011

Svenska sedlar



Ett antal kulturpersonligheter från förra seklet – 1900-talet skall pryda våra nya sedlar. Ingen skugga över de utvalda, dessa är värda all beundran, men perspektivet är kort som vanligt när Sverige skall beskriva sin historia.

Rikets grundläggare är Gustav Vasa. Karl XI inrättade den svenska statsförvaltningen. Johan August Gripenstedt, 1813 – 1874, var fader till det som kallats hundra år av tillväxt. Epoken 1870 – 1970 då Sverige industrialiserades och blev en av världens rikaste nationer. Sedan kom den tid då socialdemokratin förlorade kontakten med verkligheten och nedgången började.

De riktigt stora skalderna och författarna finns inte med bland de hedrade. Tegnér, von Heidenstam och flera svenska nobelpristagare inryms bland dessa.

Jolo, Jan Olof Olsson, skrev 1958 ett kåseri i DN som hette ”Konsten att vara bundis”. Folkets kärlek och tillgivenhet finns i förnamnet. Det är Evert, Astrid, Birgit och Greta som får förmånen att pryda våra sedlar. Inte de människor som skapade det Sverige vi lever och verkar i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar