lördag 2 april 2011

Förändringens vind



Människans liv är förändringar – inget är konstant, allt växlar. Förändringar innebär nya möten och många avsked. Egentligen är livet ett enda avsked. Man skiljs som nyfödd från mammans kropp och varma trygghet och kastas ut i en kall och skrämmande värld. Sedan följer avskeden slag i slag. Man bryter upp från barndomen, blir en ung vuxen, övergår till medelåldern och slutligen tar man avsked från själva livet.

Att bryta upp och därmed ta avsked tvingas vi till både i stort som smått. Alla folk har myter som berättar om ett storslaget förflutet, en guldålder. Bibeln beskriver hur Herren efter syndafallet drev Adam och Eva ut ur lustgården. Därefter skulle kvinnan med smärta föda sina barn och mannen skulle med vedermöda nära sig av den av Herren förbannade marken.

Det förflutna är alltid en förförisk tanke. Man vet hur det var. Man var yngre, starkare och allt gick som på räls. Det mesta av obehagen och besvikelserna har man glömt. Dåtiden ses genom rosafärgade glasögon. Farligt men frestande.

Nuet är den plats i tiden där vi finns vare sig vi vill eller inte. Framtiden kan vi inte fly från. Den kommer säkrare än ett amen i svenska kyrkan. För att möta det som kommer bör man skapa sig en bild av hur man vill att detta skall gestalta sig. Den mycket framgångsrike Ingemar Stenmark sade vid ett tillfälle: ”Det är bara å åk.” Tror inte riktigt på detta. Om han hade hade levt enligt sin maxim hade han hamnat med ett antal portar i famnen utanför banan.

Vi har ett ansvar för vår framtid. Både den egna och samhällets. Övertygad om att nuet påverkas av det förflutna och därmed vår syn på hur vi skall forma framtiden.

Är en varm vän av frihet. Därmed fruktar jag sossarnas nostalgi och längtan tillbaka till ett 70-tal där individ snarast var ett skällsord. Är bekymrad över att Alliansen och främst mitt eget parti inte blåser liv i en debatt om hur framtiden skall se ut för Sverige och alla dess olika människor.

Några funderingar från Farsta. Lägre skatter – ökad livskvalitet och frihet för alla. Gör det lätt att anställa och avskeda. Skrota LAS och MBL. Sänk arbetsgivaravgifterna kraftigt. Behåll välfärdens kärna, men avskaffa allt som seglar under falsk välfärdsflagg. Särintressenas kamp får aldrig bli vår. Alla som kan försörja sig själva skall göra detta. Det finns alltid arbeten och uppgifter som måste utföras. Kunde gjort listan längre men slutar här.

Upp till kamp emot kvalen! Första striden det är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar