tisdag 12 april 2011

Glada nyheter




Idag presenterade Alliansen glada nyheter för alla som sliter i sitt anletes svett. Det blir ännu ett jobbskatteavdrag. Välkommet! Det har flera fördelar. Avdraget ger ett substantiellt tillskott i reda pengar för individer och familjer. Man får mer att säga till om i den egna vardagen och frihetsgraden ökar. Det är inte politiker som fattar familjens beslut – dessa fattas av dem de berör.

Ökad köpkraft stimulerar tillväxten och vår gemensamma ekonomi. Sist men inte minst, nominella löneökningar som försvinner i skatt och driver på företagens kostnader och inflationen är destruktiva. Vilka löneökningar ger en genomsnittlig löntagare 1 500 – 2 000 kr mer i månaden?

Översynen av sjukförsäkringen är välkommen. Det är bra att vissa kantigheter slipas av och att de verkligt sjuka inte skall plågas av otrygghet. Men ändringen av reglerna var riktiga. Systemet var sjukt. Den friskaste befolkningen i världen hade de högsta sjukskrivningstalen. Absurt.

Sjukförsäkringen, som så mycket annat i våra välfärdssystem, bygger på hederlighet från den försäkrade, omutliga läkare samt klar och tydlig politisk styrning. Det brast i dessa tre avseenden och därför var reformen nödvändig. Det fanns och finns sjuka och ”sjuka”. När svensken hade 22 sjukskrivningsdagar per år tvingades företagen ha en arbetskraftsreserv för att kompensera produktionsbortfallet. De stora klarade av dessa påfrestningar, men för de små var det värre. Dessa saknade av naturliga skäl möjligheten att ha extrapersonal för att klara måndagens baksmällor.

En sjukförsäkring som missbrukas skapar stora problem för samhället. Den ökar kostnaderna för den konkurrensutsatta sektorn. Den ökar belastningen på övrig arbetande personal. Den tar, stjäl, resurser från dem som verkligen behöver dem. Att omställningsperioden skapar problem är oundvikligt. Frågan måste ställas - vems är ansvaret? När man försöker skapa ordning och rättvisa? Eller att man allting går vind för våg och låter det arbetande folket betala för de ”sjuka”. Enlig mitt enkla sätt att se det så är det fuskarna bär ansvaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar