torsdag 14 april 2011

Vad är välfärd?



Dagens tidningsläsning har präglats av kommentarer angående gårdagens finanspolitiska debatt. Anders Borg sopade mattan med denne Waidelich. Vederbörande är i otakt med Juholt/Knohult på många områden, varför Waidelich inte kan ta ställning. Pinsamt dåligt.

Ett häpnadsväckande inlägg gjordes av Ulla Andersson (V) – kommunisternas parti. Hon påstod att det inte går att sänka skatter och samtidigt förbättra välfärden. Ett märkligt uttalande när en lågavlönad betalar över halva lönen i skatter. Om man är s.k. högavlönad försvinner mer än två tredjedelar.

Vad är då välfärd? Wikipedia definierar begreppet enligt följande. ”Välfärd är de delvis skattesubventionerade eller helt skattefinansierade tjänster och de transfereringar som stat, landsting och kommun tillhandahåller i syfte att säkra individens trygghet.” Om man utgår från att välfärden enbart förbättras genom fler skattefinansierade tjänster och absurda transfereringar till friska och arbetsföra människor så behövs det konfiskatoriska skatter. Något som inte är främmande för fru Andersson och hennes partikamrater med rötter i socialrealismen.

Men välfärd är också välbefinnande, lycka och livstillfredställelse. Detta kräver att den lågavlönade får behålla mer än halva lönen. Möjlighet att drömma om en semester, en ny bil och sätta guldkant på tillvaron. Detta är välfärd – inte offentliga, ineffektiva monopol skapade av Gosplanromantiker. Skolor som ger kunskaper till barn från enkla miljöer. Inte kommunala förvaringsplatser för ungdomar med nedhasade byxor och bakåtvända kepsar vars verbala prestationer inskränker sig till svordomar och strupljud.

Jag är beredd att slåss den lågavlönades lyckodrömmar. För att en lång och dyrbar utbildning skall löna sig. Att ett radhus eller en villa är uppnåelig. Att ungdomar skall få arbeten och en framtid. Fru Andersson och hennes tavaritjs visar hur viktig denna strid är.

Gosplan är en förkortning för ryskans ” Gosudarstvennij planovij komitet soveta ministrov” (Sovjetiska ministerrådets statliga plankommitté). Gosplan var den sovjetiska regeringens och därmed kommunistpartiets centrala ekonomiska planorgan åren 1921 – 1991.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar