fredag 29 april 2011

Skatteutjämning – en fråga om rättvisa


Systemet med landstingskommunal s.k. skatteutjämning blir kvar i princip oförändrat. Det innebär att tillväxtområden brandskattas och kommunala äventyr uppmuntras i diverse, mestadels röda, kommuner. Karlskoga kan satsa på genusorienterad snöröjning i trygg förvissning om att fånerierna finansieras av min son och hans familj boende på Lidingö.

Lika illa är att stockholmsregionen subventionerar Göteborg och Malmö. Undersköterskan i Farsta ekonomiskt stödjer överläkaren i Örgryte. Inte rättvist - snarast absurt. Den genomsnittlige stockholmaren betalar varje år cirka 7000 kronor i skatt till andra kommuner. Kommuner som sköter sin ekonomi och befrämjar den egna tillväxten tvingas betala för andras överdåd.

Skatteutjämningen brukar kallas Robin Hood-skatt. Denne rövare från Sherwoodskogen tog ju från de rika och gav till de fattiga. En missuppfattning av ämnet. Prins John, Johan utan land, hade en skattepolitik i Juholts och Wanngårds smak. Han plundrade medborgarna. De var dessa skatter som Robin Hood tog och gav tillbaka till de låg- och medelinkomsttagare.

Låt oss slippa alla typer av Robin Hood-skatter. De hindrar den ekonomiska utvecklingen och straffar de skötsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar