måndag 14 februari 2011

Valentindagen


Har uppvaktat min vackra fru med ett kort och en CD. En liten men dock insats. Ett oskick att ha Valentindagen på en måndag.

Den kallas för Alla hjärtans dag och firas den 14 februari. Traditionen är medeltida och har sitt ursprung i Frankrike och England. Valentin är ett tämligen okänt helgon, men han var med största sannolikhet martyr. En stor andel av de tidiga helgonen avslutade ju sin jordevandring på detta sätt.

Kopplingen till romantik och kärlek kan möjligen härledas till att vissa fåglar söker sin partner i mitten av februari som exempelvis talgoxen. Denna anknytning till släktets fortlevnad ger idag ett betydande tillskott till dagskassorna i blomsterhandeln. Konfektyrer och mer eller mindre vackra Valentinkort skapar också intäkter.

Eftersom dagen firas till åminnelse av en kristen martyr så ringer varningsklockorna. Det är inte politiskt korrekt – någon kan säkert känna sig kränkt. Svenska Kyrkan besväras inte av detta då man under K G Hammar m fl. avskaffat allt som kan påminna om Gud och Vår Frälsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar