söndag 27 februari 2011

Fädernas kyrka


Den Svenska kyrkan kritiseras med all rätt då man enligt mitt och andras förmenande lämnat sin egentliga uppgift bakom sig. I Dagens Nyheter skrev Lena Andersson den 26 februari om Svenska kyrkans nya trosbekännelse under rubriken Ja till polyteism. Lena Andersson har funderat över den påkostade och påträngande reklamkampanjen som vi avgiftsbetalare är med och finansierar.

Hon skriver bl. a att det av trosbekännelsen endast finns kvar ett retoriskt skal som kyrkans tjänare uttalar men inte tror på. Dråpslaget utdelas med klargörandet av kyrkans ohederliga filosofi och kunskapsteoretiska haveri, där inget behöver hänga ihop och intellektuell redighet gjorts synonym med rigiditet.

En diakon i Visby vid namn Marie Larsson uttalar sig i radions P 1 om barnfattigdomen och utförsäkringen. Hon framhåller att det inte har med partipolitik att göra, utan med människosyn och om vad som är rättfärdigt och inte. Fan tro’t.

Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära, som gestaltas i gudstjänst och liv, är grundad i Guds heliga ord, såsom det är givet i Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, är sammanfattad i den apostoliska, den nicenska och den athanasianska trosbekännelsen samt i den oförändrade augsburgska bekännelsen av år 1530, är bejakad och erkänd i Uppsala mötes beslut år 1593, är förklarad och kommenterad i Konkordieboken samt i andra av Svenska kyrkan bejakade dokument (Svenska kyrkans kyrkoordning 1 kap., 1 §).

Detta är grunden. Inte kommunisternas eller sossarnas partiprogram vilket Marie Larsson tycks tro.

Diakonen Larsson borde ägna sig åt uppsökande verksamhet bland alla de gamla och ensamma som sitter ångestfyllda och väntar på att liemannen skall ringa på dörren. Trösta och stödja människor som saknar svar på sina existentiella frågor. Diakonen Larsson tycker naturligtvis att de är trevligare med att studera Marx än Bibeln.

Biskopen J.A. Eklund skrev den underbara psalmen Fädernas kyrka i Sveriges land som är kärast bland samfund på jorden. Han var en av de ledande gestalterna i ungkyrkorörelsen och arbetade för att skapa en folkkyrka. Avslutar med en strof ur psalmen. Många har suttit fängslade i gulag eller mött döden i Ljubljanka. Då kanske man behövt en kämpes psalm snarare är Larsson dogmer.

Minnen från templet och klockors malm
fäderna följde, och sången.
Ännu ur fängelsets natt och kvalm
ljöd genom gallret en kämpes psalm;
det var en svensk som satt fången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar