onsdag 2 februari 2011

Frosseri – gula


Med min vikt kanske just frosseri kan uppfattas som en smula övermaga i dubbel bemärkelse. Den person som de senaste åren uteslutande expanderat i marschriktningen med en betryggande tillväxt på flankerna och ett arriärgarde som följer exemplet från täten, den bör vara försiktig vad avser frosseri. Tror jag vågar påstå att jag kanske är mer gourmet än gourmand.

Intressant är att det aldrig har sålts så många kokböcker, visats så många matlagningsprogram på teve, investerats så mycket pengar i dyra kök samtidigt som det aldrig lagats så lite mat i de svenska hemmen. Det verkar inte som frosseriet invaderat de svenska hemmen.

Vad är då frosseri? Om man ser till synonymerna hittar man vällevnad, överflöd, överdåd, slöseri samt överdriven njutning. Då vidgas perspektivet. Det handlar inte bara om ett överdrivet ätande utan något som överdrivs överhuvudtaget.

Slöseriet har varit vänsterns kännetecken under dryga 20 år. Man har ju haft de hårt arbetande att beskatta. Visserligen är inte stöld en dödssynd men väl ett brott mot de tio budorden. Vänstern har verkligen frossat i konfiskatoriska skatter.

Enligt vänstern frossar friskolorna i alltför höga vinster. De har en poäng i detta men det bottnar i att de kommunala skolorna får för mycket pengar. Skär ner anslagen till skolorna och ställ krav på resultat. Kanske skall ersättningarna till skolorna, oavsett driftsform, grundas på uppnådda framsteg och antalet elever som uppfyllt ställda krav. Säkert enkelt att ordna. Stoppa överdådet i svenska skolor och se till att barn och ungdom får lära sig något istället.

Man kan också frossa i andras elände. Populärt i massmedia och hos vänstern. Enligt en rapport från Rädda Barnen levde 22 0000 barn i ”fattigdom” under 2008. Detta är verkligen en överdrift och en uppmaning till slöseri. Skall de hårt arbetande betala Canada Goose-jackor för alla? Under tiden som barnens föräldrar satsar på något annat än barnkläder? Överflöd som ej kan finansieras av familjen är frosseri.

Vad blir straffet i helvetet för denna dödssynd? Att äta råttor, paddor och ormar. Låter mera som en exotisk meny, men detta undandrar sig mitt bedömande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar