Rövarbaroner kallades affärsmän i USA, vilka voro verksamma under slutet av 1800-talet. Begreppet myntades i en pamflett som gavs ut 1880 och handlade om järnvägsmagnater. Rövarbaronerna hade ovanligt rymliga samveten och affärsmoral var ett okänt begrepp. Bland de mer kända återfinns JP Morgan och John D. Rockefeller.
Monopol är en styggelse – oligopol likaså. Detta upplevs denna kalla vinter på den s.k. elmarknaden. Där härskar E.ON, Vattenfall och Fortum oinskränkt. E 24 har en artikel med rubriken ”El-juntans svindyra paella”. Citerar ingressen: ”Laga till en paella – men alla ingredienser kostar som saffran. Och du får inte välja vilken butik du ska handla i. Ungefär så fungerar elmarknaden.” Länken till artikeln finns längs ner.
Det är absurt att den dyraste elen sätter priset. Vattenkraften är i princip avskriven varför elektriciteten från dessa kraftverk är mycket billig. Importerad kolkraftsel och el från vindkraft mycket dyr. Saffranet i elpaellan.
Politikerna har spelat elproducenterna i händerna genom att man aktivt motverkat den miljövänliga kärnkraften till förmån för stenkolsproducerad el från Polen och Danmark. Som dessutom blir mycket dyr när elbrist hotar.
Vill citera ett inlägg från min FB-vän Tyrone Lundström. ”På sjuttiotalet var nästan hela fakturan från vattenfall baserad på din konsumtion till skillnad mot nu när fasta avgifter överstiger förbrukningen. Hur har vi kunnat tillåta detta beteende?”
Det är säkert bra med energisparlampor som lämnar badrummet i mörker en bra stund innan de avger att svagt sken och man kan treva sig fram till tandborsten. Det är grundläggande problemet är att marknaden inte fungerar och att konkurrensen är satt ur spel. Och mot det hjälper inga energisparlampor i världen.
Kanske dags för oss att samlas på elmarknadens Tahrir-torg.
http://www.e24.se/analys/el-juntans-svindyra-paella_2637731.e24. Bilden föreställer Olidans kraftverk i Trollhättan. Kraftverket togs i bruk i mars 1910.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar