söndag 13 februari 2011

Moderat så klart




När uttrycket myntades var det definitivt inte så klart. Gösta Bohman var partiledare – en mycket skicklig sådan. Moderaterna sågs över axeln av de andra borgerliga partierna. Folkpartiet var visserligen på tillbakagång efter storhetstiden på 1940- och 50-talen, då Folkpartiet var det största borgerliga partiet. Man var sig selv nok trots att valresultaten låg runt 10 %. Centerpartiet under Thorbjörn Fälldin blev som störst i början på 70-talet då man hade ca 25 % av rösterna. Socialdemokratin spelade i en division för sig.

Nu skriver vi år 2011. Sannolikheten att medpassagerarna på bussen eller i tunnelbanetåget är moderatsympatisörer är mycket större än att de skulle vara sossar. Trots detta hänger nidbilden av moderaten kvar. Snobbar som jobbar och bor i Djursholm. Ingenting kan vara mer felaktigt. Moderaten är som folk är som mest. Det skulle vara underligt om mer än var tredje stockholmare var miljonär och bodde i Danderyd.

Moderater som engagerar sig i kultur- och föreningsliv finns det gott om. Men de tar inte för sig som normalsossen gör. Varför många tar det för givet att i dessa kretsar finns inga moderater.

Min gode vän och trätobroder Johan Brege bor och verkar i Kärrtorp. I alla avseenden en plats mycket långt från Djursholm. Han är aktiv moderat och entusiastisk fritidspolitiker med stadsdelens bästa för ögonen. Dessutom är han en drivande kraft i den lokala kulturkommittén. Han brinner bl. a för Kärrtorps biograf och lägger ner mycken tid och kraft på denna. En moderat eldsjäl som bör uppmärksammas.

En annan god vän är Stefan Bergen. Ordförande i Hyresgästföreningen Sjöfågeln i Fagersjö. Aktiv moderat tillika en kraftfull och drivande ordförande. Han har tagit många goda initiativ och fått gamla slöfockar som jag att bli aktiva. Stefan är en förebild.

Stefan och Johan är föredömen för oss alla. Ut i föreningslivet och bryt den socialdemokratiska hegemonin. Vår uppgift är att göra livet lättare för medmänniskorna. Då krävs att våra värderingar och vår människosyn, -kärlek, sprids. Framåt kamrater! Framtiden tillhör oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar