tisdag 29 mars 2011

Und der Teufel lacht dazu


Juholts särbo har skapat rubriker. År 2007 befanns Åsa Lindgren, Juholts särbo om någon missat det, skyldig till bedrägeri. Hon fick en villkorlig dom och dagsböter för sitt brott som bestod i att hon vid elva tillfällen kommit över sammanlagt 45 908 kronor från sin arbetsgivare. Mediastorm och mediadrev. Beklagligt för henne – hon är ju lagförd och dömd och kan därmed anses ha sonat sitt brott. Mycket beklagligt för Juholt enligt den gamla sanningen att om det regnar på prästen så stänker det på klockaren.

Som gammal cyniker inställer sig genast frågor av mindre angenäm natur. Visar Juholt dåligt omdöme genom sitt val av partner? Kommer detta omdöme att visa sig i hans val av politiska medarbetare? Avskedandet av Östros visar på en förödande brist på medkänsla med förloraren. Är det den typ av ledare sossarna vill ha?

Nu rycker den innersta och väl dolda cynikern i kopplet. Cyniker kan betyda hund men också klarsynt i överförd bemärkelse. Och nu vill den klarsynta hunden dra ett stycke till. Då blir han bitsk. Juholt gillar inte företagare mer än som skattesubjekt. Särbo Juholt kanske ville föregripa partiledare Juholt i hans syn på att företag är allmän egendom och vi har rätt att osv.

Partisekreterare Jämtin gick till val i Stockholm med trenne viktiga frågor. Höj kommunalskatten, den skatt som slår hårdast mot låginkomsttagare, skaffa oss en butler i tunnelbanan. Knappast ett problem för dem som drabbas hårdast av högskattesamhället. Till sist men inte minst, den riktiga dragaren för den stressade och pressade stockholmaren – könsneutrala toaletter.

Men skam den som ger sig. Jämtinskan vill nu att daghemmen skall leverera mat till de jäktade föräldrarna som hämtar sina telningar. I Juholts och Jämtins Sverige låter vi vårt vatten i den gemensamma toaletten. Parentetiskt – hur går detta ihop med att muslimska kvinnor inte ens kan bada i gemensamhetsbad. Hämtar tvätten hos vår tunnelbanebutler. Vad tycker de som bor i glesbygd om detta? Och daghemmen skall konkurrera med alla leverantörer av hämtmat. Sannolikt uteslutande från skattesubventionerade kommunala sådana. Tanken svindlar nog inte bara för en gammal cyniker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar