måndag 14 mars 2011

Perspektiv


Generationerna, födda på 40-talet, avtågar nu från scenen och slipper känna sig vara i vägen. Man kan då fundera över tiden och dess gång. Vad tid är har vetenskapsmän och filosofer brytt sina hjärnor med sedan hedenhös. Vad den egentligen är ligger bortom min Farstahorisont. En sträcka anger avståndet mellan två platser. Tiden visar ett intervall, ett avstånd, mellan två olika händelser.

Hur stort är detta avstånd? När 40-talisterna gjorde entré i denna värld regerade Gustav V. Denne konung bars till dopet av änkedrottning Desideria. Hon föddes som Désirée Clary och var under en tid förlovad med Napoleon Bonaparte som sedermera blev fransk kejsare. Vissa förlovningar slutar lyckligt och andra med äktenskap som någon sagt. Désirée gifte sig istället med en Jean Baptiste Bernadotte. Han kom att bli svensk kung under namnet Karl XIV Johan och stamfar till ätten Bernadotte samt namngivare till gata i Oslo.

Så litet, mätt i generationer, är avståndet mellan franska revolutionen och 40-talisterna.

Franska revolutionens slagord har blivit berömda. Frihet, jämlikhet och broderskap. Eggande, heroiska och frestande. Lösningen på allt mer eller mindre och därmed också farliga. Mao-Tse-tung fick frågan om vad han ansåg om franska revolutionen. Han svarade att det ännu var för tidigt att uttala sig i frågan. Och vi 40-talister håller med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar