onsdag 2 mars 2011

Makten över orden– politikens semantik


Socialisterna har tagit över språket. Språket är makt över tanken. Växte upp i en förort till Trollhättan präglad av industrier. I villaområdena bodde arbetare och tjänstemän. Lärde mig genom att lyssna på de äldre att ”gå och stämpla” var att man levde på andras bekostnad. Ofta hörde man uttrycket arbetsskygg – d.v.s. att andra skulle försörja en. Vill inte idealisera dåtidens tänkande, men man hade en poäng. Man skulle göra rätt för sig.

Mona Sahlin sade: ”Gör rätt för dig och kräv din rätt”. Mona Sahlin är avsatt efter att ha drivit en valrörelse hon inte trodde på. Sossarna fick ca 20 % av de som arbetar.

Åter till semantiken utifrån ett moderat perspektiv. Vad betyder solidaritet? I min barndom betydde det hjälpsamhet. Att grannar och vänner ställde upp. I vänsterns värld betyder det att vi övriga skall försörja dem som av en eller annan anledning inte bryr sig om solidaritetens egentliga innebörd. Detta är inte solidaritet! Detta är att parasitera om jag går tillbaka till mitt lilla villasamhälle utanför Trollhättan. Men jag har säkert fel.

Rättvisa är ett annat ord som vänstern monopoliserat. Sannolikt menar man rättvist. Vet inte därför att rättvisa och rättvist är egentligen två olika begrepp. Rättvisa ett etiskt moraliskt begrepp. Inför en domstol förväntar man sig rättvisa.

Om rättvisa är höga marginalskatter – vänsterns definition av rättvisa – hur rättvist är det för den nattarbetande sjuksköterskan? De som avstått från ungdomens alla njutningar för att studera – skall de subventionera slöfockarnas liv? Är det rättvist?

Men jag har sannolikt fel och missuppfattat ämnet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar