lördag 19 mars 2011

En solig lördag


Solen skiner i det vackra Fagersjö och ger en föraning om den vår som tydligen gjort en halvhalt i Nordtyskland. Kan det vara det bättre ölet samt möjligheten att ta en cigarett i Kneipen?

Carin Jämtin vill ha skoluniformer. Med risk att ådra mig en del partikamraters vrede är jag böjd att hålla med henne. Hennes förslag om likadana jeans, T-shirt och luvtröja tar jag däremot avstånd från. Något snyggare och mer tidlöst kan säkert tas fram. Skoluniformen har flera fördelar. Den skapar gemenskap och vi-anda. Minskar klädhysterin vilken kan vara nog så kännbar för både barn och föräldrar. Sist men inte minst skulle det tvinga fram bättre kläder på lärarna – föredömena. När man möter en skolklass identifieras läraren, föredömet, som den äldre och sämst klädde.

Den japanska katastrofen har satt sin prägel på de gångna veckorna. Jordbävningen och den följande tsunamin har alltmer överskuggats av de skadade kärnkraftsreaktorerna. Det får kärnkraftsmotståndarna att vädra morgonluft och det lättoroade svenska folket att hamstra jodtabletter.

Paniken får inte överskugga det faktum att kärnkraften bara kan ersättas av fossila bränslen om vi inte vill förflytta oss till sen bronsålder. Sol-, vind- och vågkraft och liknande terapier kan bara förordas av välmenande ignoranter och intellektuella flagellanter för att låna Richard Swartz’ ord. Solen lyser inte alltid så klart som den gör idag. Oftast lyser den med sin frånvaro på våra breddgrader.

Och snart skall min älskade Monica och bloggaren fira Katarina Pistolskytteförenings 70-årsjubileum. Soligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar