torsdag 17 mars 2011

Svenska kyrkans påskupprop


Inser att jag är bannlyst. Moderat fritidspolitiker som tvingar ut människor i svält och misär. En värdig förkämpe för antikrist. Uppenbarelseboken, om den är bekant för prästerskapet, skriver ”Se, djävulen skall kasta somliga av eder i fängelse.” Det handlar om rätten att leva på andras bekostnad som menas med fängelse. Allt enligt det s.k. påskuppropet. Detta stämplar den demokratiskt valda regeringens politik som orättfärdig och inhuman. En god kristen kan inte stödja alliansen, men väl betala sin kyrkoavgift och avlöna prästerskapet. Detta inrymmer numera också en imam. Skammens rodnad borde purpra de kyrkoaktivas kinder.

Svenska kyrkan är den f d statskyrkan. Hon har befunnit sig på oavbruten reträtt sedan en dryg mansålder.

Socialdemokratin har behållit greppet över kyrkan trots sin principiellt antikyrkliga inställning. Skälen har varit två. Kyrkan är rik, mycket rik och där det handlar om pengar vill socialisterna vara med. Det andra skälet var att statskyrkan var ett utmärkt sätt att motarbeta verklig gudstro. Kyrkan som ett ämbetsverk med reglerad befordringsgång, vilket ansvarade för vigslar, begravningar och julottor. De höga posterna tillsatte regeringen. Inte mot bakgrund av eventuella religiösa uppfattningar utan anpassligheten till staten vilket var det viktigaste.

Kvinnoprästfrågan är ett utmärkt exempel på detta. Kyrkomötet 1957 hade sagt nej till kvinnliga präster, men året därpå fattade regeringen beslut i frågan. Vilken förnedring! Om kyrkan är en kyrka skall tron och dess förutsättningar gälla. Men löner och förmåner fick de flesta präster att svälja förtreten och anpassa sig.

Efter hand som samhällsdebatten radikaliserades och därmed även politiken tvingades kyrkan hänga med i svängarna. Gud Fader ersattes med Karl Marx, Jesus med Lenin och den Helige Ande med Che Guevara. Till slut kröntes verket med ärkebiskopen K G Hammar som förnekade Gud. Folkbokföringen fick man ha kvar till 1991.

Påsken firas till minne av uttåget ur Egypten. Låt påskuppropet bli signalen till uttåg ur svenska kyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar