måndag 28 juni 2010

Var står DN?


Min barndom präglades av tidningar. På morgonen fanns Göteborgs-Posten med nyheterna från den stora världen. Varannan dag kom Tidningen Trollhättan med vad som sig tilldragit i närområdet. Och på hemväg köpte pappa Göteborgs-Tidningen och Expressen. Denna vana har jag tagit med mig genom livet.

Traditionen har tyvärr blivit allt svårare att förvalta. Var under många år en trogen läsare av Svenska Dagbladet men sedan gjordes den om till en variant av Idrottsbladet. Alla trogna läsare tillhörde tydligen inte målgruppen. Därför blev det Dagens Nyheter. Expressen är numera mest lämpad till att förpacka fisk i.

Enligt Wikipedia är Dagens Nyheter (DN) Sveriges största morgontidning. DN betecknade sig tidigare (från 1973) som "oberoende" men har sedan 1998 övergått till beteckningen ”oberoende liberal”. Man anser sig också enligt denna källa ha ”målsättningen att vara en huvudstadstidning som förvaltar upplysningstraditionen, och att vara ’Sveriges viktigaste sociala och demokratiska torg. DN ska mer än någon annan tidning spegla livets och samhällets mångfald, ge orientering (news), bidra till förklaring, värden och riktning (views) samt tillhandahålla värdefulla verktyg (use).’”. En djärv och krävande inriktning som ställer höga krav på skribenterna.

Dagens exemplar av tidningens förstasida domineras av ”Regeringens jobbiga kurva” där man snabbt ser att arbetslöshet och utanförskap har stigit från 290 000 år 2006 till 434 000 i maj i år. Granskar man grafen lite närmare kan man se en otydlig, närmast försumbar, tidsaxel. Följer man upp det på sidorna 6 och 7 möts man av rubriken, över båda sidorna, ”Fler arbetslösa efter fyra år med Reinfeldt”. För att finna förklaringen till höjdpunkten 2009 måste man lusläsa artikeln. Att världen drabbades av den värsta krisen sedan 1930-talet förbigås med tystnad. Vad man säger är att i samband med finanskrisen ökade arbetslösheten snabbare i Sverige.

(MP) ville rädda den bilindustri man helst vill lägga ner. (V) ville förstatliga bankerna och Sahlinskan hängde bara med. Med vänsterexperimentets krislösningar hade Sverige rangerat in sig bland Grekland, Storbritannien och andra krisekonomier. Detta nämns inte i DN:s analys.

Mot denna bakgrund ställer jag mig tvivlande till att de som är anställda på DN inser att man skall bidra till förklaring, värden och riktning samt tillhandahålla värdefulla verktyg. Har den gamla vänstermuren verkligen fallit i DN-skrapan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar