söndag 20 juni 2010

Spela just


Tror på demokratin. Eller som Churchill sa: ”Av alla styrelseformer är demokratin den minst dåliga”. Då kan man ställa frågor om demokratins spelregler och hur ett långt maktinnehav påverkar synen på demokrati. Att ett och samma parti hade suttit vid makten i så mänga år som socialdemokraterna gjort så är det nog att konstatera att bara diktaturer kunde mäta sig med detta utfall. Resultatet blir vi har rätten – vi har makten – vi kan göra som vi vill. Valet 1976 kom att handla om att demokrati förutsätter maktskifte – hade socialdemokraterna suttit länge nog? För Ulrika Messing var det som en statskupp. Vestigia terrent. F ö idag lyckligt gift med en kapitalist men det är en detalj.

Maktfullkomligheten hos socialdemokratin kan ta sig många olika uttryck. Ett är man tar bort moderata flygblad och kastar dem på marken. Med anda ord – demokrati är lika med socialdemokrati. Vill inte dra alltför långtgående slutsatser, men det luktar 30-tal.

Detta var vad vi upplevde idag på Gubbängsfältet. Ledsen och besviken men inte förvånad. Makt är som en drog – man gör vad som helst för att få den. Men det är inte demokrati. Det är snarast ett eko från Stalins och Hitlers 30-tal.

Farstamoderaterna är en aktiv förening som gärna driver kampanjer i en demokratisk anda. Men vi vill spela just mot våra motståndare. Vi har en gentlemannamässig syn även på ett smutsigt spel som politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar