fredag 30 april 2010

Valborgsmässoafton


Snart kommer valborgsmässoeldarna att tändas runt om i riket. Vårsånger sjungs och högtidliga tal hålls där våren och ljuset hälsas välkomna tillbaka.

Eldarna tändes ursprungligen för att jaga bort rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren släpptes ut på bete den 1 maj. Kring eldarna väsnades allmogen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek. I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd.

I morgon släpps ett antal personer ut på demonstration. En blandad skara med en sak gemensam – de uppskattar inte friheten. Även om det är frestande att dra paralleller till valborgsmässoeldens syfte att hålla häxorna och ondskans makter borta så gör jag inte det. Det är illa nog som det är.

Under röda fanor och klingande spel kommer de redan frälsta att kräva högre skatter för de hårt arbetande svenskarna. Från talarstolarna resas krav på fastighetsskatt som kommer att driva många Stockholmare från gård och grund. Förmögenhetsskattens återinförande blir ett annat tema, vilket kommer att göra många pensionärer både besvikna och fattigare när de ställs inför fullbordat faktum. Och man kommer att skandera: ”Ropen skalla – bidrag åt alla!”.

Klyftorna har ökat genom att de högavlönade gynnats av jobbskatteavdraget kommer man att predika. Detta i ett land som är utomordentligt nivellerat. Klart – det finns undantag – de mycket, mycket rika. De båda Perssönerna Stefan och Göran kommer säkert att klara sig, men det kommer att gå sämre för Micke och Cecilia i Farsta – undersköterska respektive metallarbetare. För dessa gäller verkligen Vae victis! – Ve de besegrade!

Men nu hälsar vi våren välkommen och hoppas att valborgsmässoeldarna håller vilddjuren och mörkrets makter borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar