onsdag 14 april 2010

Tankar från roten


Farstamoderaterna har haft styrelsemöte. Ett antal eldsjälar avsätter tid för att kämpa för vad de tror på. Avstår teveprogram och annan underhållning för att försöka skapa en bättre framtid för nära och kära, barn och barnbarn. Vi gör detta inte av kärlek till politiken i första hand, för de som älskar politiken har valt denna bana och gör karriär. Vi gör det av kärlek till nästan.

Frihet, broderskap och jämlikhet bar fram den franska revolutionen. Det som var den borgerliga revolutionen nota bene. Man kan fundera över dessa tre ord innebär, ty de innebär en motsägelse. Med frihet uppstår aldrig jämlikhet. Jämlikheten kommer att förkväva friheten. Och broderskap fanns nog bara på Leninmausoleet där Ohlys kamrater kysste varandra på kinderna mellan maktkamperna.

Vår kärlek till nästan gör att vi försöker hitta en bra blandning mellan frihet, jämlikhet och broderskap. Vi vill göra våra medmänniskor fria från politikens primat. Att politiker tar hand om din lön och bestämmer över ditt liv in i minsta detalj. Att som det står i Internationalens andra vers: ”Båd' stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner.” Friheten börjar i ditt hem och bärs av det ansvar du känner för dig själv och dina närmaste. Biskop Tomas frihetssång kan också citeras: ”… Den frihet väl kan bära.” Och vi som satt i styrelsemötet ikväll tror på människan och att denna kan bära friheten.

Alla djur är jämlika, men vissa djur är mer jämlika än andra. Fritt efter Orwells Djurfarmen. En bok som borde vara obligatorisk läsning för alla som tror socialism och kommunism. För oss är jämlikheten alla människors lika värde.

Slutligen då broderskapet. Att ta hand om människor som behöver vårt stöd och vår hjälp är för oss broderskap. Inte att försörja clowner som vill ha konstnärslön och föraktar det vanliga lönearbetet. Inte att låta friska och arbetsdugliga människor spotta åt jobbtorgen.

Några tankar från roten efter ett styrelsemöte i Sköndalskyrkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar