söndag 2 maj 2010

Att möta framtiden


Inför 200 åhörare i Sundbyberg beskrev Mona Sahlin framtiden. Han som bestämmer, Lars Ohly, numera inte beskriven som kommunist, lockade fler åhörare. Illavarslande.

C S Forester är som författare mest känd för böckerna om Hornblower. Utgivna i stora upplagor och underlag för filmer och teveserier. Den bästa boken han skrivit heter ”The General” – på svenska Generalen och utgiven på originalspråket 1936 och på svenska 1967.

Den handlar om kavalleriofficeren som blev major p g a ett lyckat anfall under boerkriget och under det stora kriget blev generallöjtnant genom omständigheternas nyckfulla spel. Det strategiska läget på västfronten var i princip olösligt – det gällde genombrott. Det taktiska och stridstekniska svårbemästrat. Generalen, hans namn var Curzon, och hans kolleger såg problemen men insåg inte. Citerar ur boken. ”De liknade en skock vildar som skulle få ut en skruv ur ett stycke trä. Eftersom de bara kände till spikar, så hade de försökt dra ut den med våld och när de misslyckats så rekommenderade man mer styrka. Att man använde mer styrka, att man skaffade effektivare tänger och skaffade hävstänger. De kunde inte ens gissa att skruven kunde avlägsnas med mycket mindre ansträngning när man vred på den.”

När man lyssnat till vänsterröran under högtidsdagen den första maj så inser man att vildarna haft sin stora stund. Här gäller det inte att skruva – här gäller det att dra. Och förlusterna kommer att bli stora, precis som när Curzon och hans kamrater skulle dra ut skruven med våld.

Spåren förskräcka och vi har tydligen ingenting lärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar