måndag 12 april 2010

Pensionärerna och politiken


Nu skall det demonstreras mot orättvisorna. PRO skall samla massorna till protest mot orättvisorna den 15 april med samling i Kungsträdgården. Parollen är ”Rättvis skatt för alla”. Man framför att en pensionär med en pension på 14 000 kr betalar 700 kr mer i skatt än den som har motsvarande inkomst av lön.

Nu tycker jag man måste tänka minst ett steg vidare. Vad är PRO? Officiellt anger man sig vara en partipolitiskt obunden organisation, men detta är ju inte sant. PRO är en del av socialdemokratin och styrs av ledande f d såssar och fackföreningsmänniskor som står socialdemokratin nära.

Vill sossarna sänka skatter? Mer än 70 års erfarenhet av socialdemokrati visar att detta parti bara kan se skatternas utveckling åt ett håll – högre. Nu demonstrerar man i Stockholm och om PRO får som man vill, dvs. sossestyre, så kommer pensionären med 14 000 kr i pension att upptäcka att skattehöjningarna i landsting och kommun innebär en skattehöjning med ca 600 kr per månad. Och sannolikt ingen skattesänkning för pensionären utan en höjning för de som arbetar.

Sedan kan man ju fundera över jobbskatteavdragets innebörd. Skall det löna sig att arbeta överhuvudtaget? Vi kan inte bortse från obehaget att stiga upp tidigt på morgonen och åka iväg till jobbet, lämna barn på dagis, äta en dyr lunch och komma sent hem efter att ha hämtat barnen på dagis. Allt detta har pensionären upplevt och lagt bakom sig.

Vill PRO att arbete inte skall löna sig? Att man inte kompenseras för allt besvär och ökade kringkostnader som arbetet de facto innebär?

Skall man klippa sig får man pensionärsrabatt. Att köpa resor på SL är billigare för pensionären. Telia ger rabatt för 60 +. Det finns många exempel på förmåner för pensionärer. Vill PRO ta bort dessa? För då blir det ju rättvisa.

I ett avseende är jag överens med PRO. Skatterna i Sverige är för höga – oavsett om man är pensionär eller löneslav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar