onsdag 10 februari 2010

Sanningen och semantiken eller ärlighet varar längst

Våra pensionärer är straffbeskattade – åtminstone om man får tro LO:s ordförande häromdagen på Aftonbladets debattsida. Samma sak säger Ohly (V). Han säger att han skall kämpa hårt för att löntagare och pensionärer skall få samma skatt. Vad han inte säger är att detta skall ske genom att löntagarnas skatter kommer att höjas. Alla inom vänsterexperimentet gråter krokodiltårar för de stackars pensionärerna, men ingen säger att pensionärerna skall få det bättre. Man kommer att höja alla andra skatter och pensionärerna kommer att sitta med lång näsa.

Så till semantiken – eller ärligheten om man så vill säga. Semantik avser den språkliga betydelsen eller innebörden av ord och uttryck. Är en skattesänkning för en del av befolkningen det samma som en straffbeskattning av övriga? Vad som är sant eller inte överlåter jag åt läsaren.

Men pensionärerna då – har de inte missgynnats? Skulle säga att de inte gynnats lika mycket som löntagarna i övrigt. En pensionär med en pension på 150 000 kr får en skattesänkning på ca 2 500 kr i år. Inte dåligt men inte tillräckligt som jag ser det.

Hur ser då alternativet ut? Om pensionären bor i villa kan denne se fram emot fastighetsskatt. Det innebär för de flesta i Stockholmsområdet en utgift på ca 1 500 kr per månad. Sedan återinförs förmögenhetsskatten. Ja, inte för de mycket, mycket rika, men för pensionären med en slant på banken och en villa. Denna är redan betald och skulle bli ett billigt boende på ålderns höst. Då slår förmögenhetsskatten till. Vilket förledande ord. Förmögen – rik. Men denna skatt drabbar bara de lagom rika, dvs. folk i allmänhet som inte upplever sig som förmögna utan bara äger ett hus eller en sommarstuga.

Sedan finns det fler skatter att höja för vänsterexperimentet. Landstings- och kommunalskatterna kommer att drabba pensionärerna hårt. Om vi ser till Stockholmsområdet så startar år 2011med att varje hundralapp i pension minskas med 1,50 om experimentet vinner. Detta innebär en minskning av pensionen med motsvarande belopp – 1,5 procent. För pensionären med en pension på 150 000 kr så tar vänsterexperimentet 2 300 kr i ökade skatter.

Om man bor i villa och har en måttlig pension så kommer Ohly & Cie att kosta ca denne ungefär 24 000 kr mer på ett år. Det är alternativet. Och den semantiska innebörden av straffskatten på pensionärer. Vad som är sant eller inte överlåter jag åt läsaren.

Pensionärer har barn och barnbarn. Om barnen är Micke och Cecilia i Farsta så har de 3 100 kr mer i månaden sedan 2007. Micke är metallarbetare och Cecilia undersköterska – inte direkt några som står på vår samhällssteges högsta topp för att tala med Birger Sjöberg. Vill farmor och morfar att de skall förlora dessa pengar? Det tror jag inte. Har själv vuxna barn och vet hur hårt de jobbar för sina pengar.

Vill inte farmor och morfar att Micke och Cecilia skall kompenseras för att de stiger upp i ottan, rusar i väg till dagis, trängs på tunnelbanan och äter en lunch á 75 kr? Arbetslinjen innebär ju detta stressande, jäktande och merkostnader för lunch och transporter mm. Skall de inte ha ett litet plåster på såren? Är detta en straffbeskattning på pensionärerna? Vad som är sant eller inte överlåter jag åt läsaren.

Att jag sedan anser att pensionärernas skatter skall sänkas är självklart. Men vänsterexperimentet kommer att stå pensionärerna dyrt om de kommer till makten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar