onsdag 17 februari 2010

No shadow of Caesar's wife

Pressen ger oss vår dagliga dos av det påstådda valfusket. Fredrik Reinfeldt talar ofta om att man som politiker jobbar i förtroendebranschen. Det gäller naturligtvis oss alla oavsett om man är ersättare i kyrkofullmäktige eller riksdagsman. Därför får ingen skugga falla på Caesars hustru. Bara detta att misstanken uppstått skadar förtroendet för vårt parti och riskerar att de för väljarna viktiga budskapen hamnar i bakgrunden.

Googlade orden moderat och valfusk och fick en förskräcklig massa träffar. Många kritiska röster och de som inte direkt älskar Alliansen frustar av skadeglädje. (M) framställs som ett parti som ”mutar” till sig röster på olika sätt. I provvalen genom direkta röstköp. I riksdagsvalet genom jobbskatteavdraget. Hur man kan beskriva skattesänkningar för undersköterskor och metallarbetare som röstköp övergår mitt förstånd, men det är så man kan läsa det på nätet.

Göran Eriksson skriver i SvD: ”Inför förra valet talade Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt gärna om vikten av att ’bildsätta’ politiken – alltså att förmedla positiva bilder till väljarna. De interiörer från Stockholmsmoderaternas nomineringsprocess som nu har blivit offentliga är inte en sådan bild. Oavsett hur omfattande oegentligheterna har varit så är det en partiorganisation i kris som nu ställs ut till allmänt beskådande.”

I lördagens nummer av DN, den första tidning som uppmärksammade det påstådda valfusket, fanns ”rödlistade” kandidater. D v s sådana med ett stort antal provvalsröster från ett särskilt område i Stockholm och vilka i tidningen markerats med en röd cirkel runt namnet. Nomineringskommittéerna har ett grannlaga arbete framför sig under mycket stor tidspress.

Hur kommer alla dessa påståenden, insinuationer och vilt löpande rykten att påverka våra valarbetare, medlemmar, sympatisörer och potentiella väljare? Särskilt allvarligt när de som röstade på oss för första gången 2006 skall övertygas om att fatta samma beslut. Eller förvissa andra väljare att ta steget över till oss. Kommer det vara jobbskatteavdraget som vi associeras med eller påståenden om oegentligheter i provvalet? Det är mycket som står på spel. No shadow of Caesar's wife!

Snabbhet och öppenhet är a och o för förtroendet inåt och utåt. De åtgärder som presenterats av vår förbundsordförande Sten Nordin och chefsombudsmannen Sverker Eriksson inger mig förtröstan. Stockholmsmoderaterna får inte ha några lik i lasten när vi fortsätter den valrörelse som de facto redan börjat. Jag vill kunna säga till den eller de som vill lyssna att vi gör vårt yttersta för att skapa klarhet och tillse att vi med rena händer går till val. Och vara säker på att garderoberna är skelettfria. Förtroende skall vara vår ledstjärna.

Emotionell oärlighet kan förlåtas, ty den vet inte vad den gör. Intellektuell oärlighet är däremot mycket svårare att förlåta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar