tisdag 30 augusti 2011

Tomas Rudin och tryggheten


Det finns gränssättande faktorer för vad människor upplever som trygga miljöer. Dessa har undersökts av Hyresgäströrelsen och presenteras i senaste numret av Hem och Hyra under rubriken ”Därför är du rädd”. Källorna är Stiftelsen Tryggare Sverige, Boverket och Polisen.


Höga hus är en skrämselfaktor. Den brittiska forskaren Alice Coleman har kommit fram till att höga hus i ett bostadsområde skapar brottslighet och vantrivsel. Anledningen är att den sociala kontrollen minskar och anonymiteten ökar. Dessutom är det dessa områden som får inflödet från de sociala förturerna varför den nedåtgående spiralen förstärks.


Mörker är ett annat hot som alltför många upplever. Gångtunnlar och dåligt belysta parkvägar begränsar framför allt kvinnors rörelsefrihet i sina bostadsområden. Bara hundägaren med tillräckligt stor hund känner sig trygg. Att det är folktomt är en annan faktor som gör oss osäkra och får oss att tveka inför kvällspromenaden. Mot denna bakgrund är Alliansens Promenadstad ett steg i rätt riktning i vårt Stockholm. En utveckling mot en tryggare och säkrare stad. Inte minst viktigt i de södra förorterna.



Klotter är definitivt otrygghetens signum. Citerar ur Hem och Hyra. ”Ett skräpigt område är förödande för tryggheten. Klotter och annan skadegörelse signalerar att hyresgästerna inte bryr sig om området. Studier visar att klotter och nedskräpning leder till ökad brottslighet.”


Döm om min förvåning när oppositionsborgarrådet Tomas Rudin vill att Stockholms stads nolltoleranspolicy mot klotter och graffiti skall avskaffas. Rudin anser att moderaternas tillämpning av klotterpolicyn är helt absurd. Rudin beskriver moderaternas syn på graffiti, läs klotter/vandalisering, som horribel.


För oss som bor i Fagersjö och inte i den ”gated community” där Tomas Rudin slagit ner sina bopålar finner Rudins inställning till otrygghetens vandalisering som absurd och horribel. Vi som lever med nedklottrade väggar, murar och parksoffor saknar den tolerans som Tomas Rudin vill köpa röster med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar