tisdag 23 augusti 2011

Ondska


Har läst en biografi om Goebbels skriven av Lars Ericson Wolke. Rekommenderas av flera skäl. Ett är att försöka få insikt i en människa av Joseph Goebbels natur. Ett annat är hur traktan efter makt och inflytande fullständigt korrumperar vissa människor.


Var Goebbels ond? Var han en personifiering av ondskan? Enligt Arvid Fredborg var han det, vilket han beskriver i sin bok Bakom stålvallen som gavs ut 1943. ”När Goebbels kom in i rummet var det som ondskan själv stigit fram.” Fredborg var Svenska Dagbladets korrespondent i Berlin från februari 1941 till maj 1943.


En annan som ansåg Goebbels vara alltigenom ond var Ernst ”Putzi” Hanfstaengl. En tidig anhängare till Hitler och nationalsocialisterna som så småningom hamnade i onåd och flydde från Tyskland. Hanfstaengl beskrev Goebbels vanställda högerfot som en djävulens gripklo.


Hanfstaengl och Fredborg demoniserar Goebbels, vilket jag tror är mycket farligt. Dr Goebbels var en bildad människa med stora kunskaper avseende film och litteratur. Att han var en utomordentligt skicklig propagandist och organisatör är ställt utom varje rimligt tvivel. När sådana talanger ställs till national- eller realsocialismens tjänst blir det farligt.


Goebbels var antisemit och en drivande kraft bakom ”die Endlösung”. I min stilla enfald har jag trott att antisemitismen förintades i Auschwitz och Treblinka, men tyvärr har mina förhoppningar grusats. Denna pest har åter dykt upp och fått stöd från oväntat håll. Malmös starke man, Ilmar Reepalu - född i Estland, har visat stor förståelse för den starka antisemitismen i Malmö. Vill inte vara elak och antyder därför inte hans baltiska ursprung som en tänkbar orsak.


Stalin var antisemit och hans svenska anhängare har döpt om det till antisionism. Avslutar med ett klassiskt Goebbelscitat som anammats av alla typer av socialister oavsett prefix: "Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar