torsdag 23 juni 2011

Lag och rätt


Land skall med lag byggas var kung Karl XV:s valspråk. I min barndom citerades prästen Möllers utveckling av valspråket: Punsch skall med lag bryggas. Båda har rätt.

En fråga jag ställer mig allt som oftast är om lag och rätt är samma sak. Svaret blir för det mesta nej.

Lagar är vad en stat uttrycker för hur medborgarna skall bete sig. Lagen är kopplad till någon form av sanktioner. Nürnberglagarna reglerade hur judar skulle behandlas i nazityskland. Kommuniststaterna hade ett antal repressiva lagar för att passivisera och tygla sina invånare.

Svenska lagar är också normativa – dessa uttrycker vad som för tillfället är politiskt korrekt och vad samhället anser vara ett lämpligt beteende i nuläget. Lagar kan med andra ord vara högst orättfärdiga.

Vad är då rätt? Rätt kan vara ett etiskt begrepp. En handling som överensstämmer med någon form av moral. Juridiken har sina definitioner av vad som är rätt i form av juridiska regler. Men då blir rätten underordnad lagen och därmed utsatt för tidsandan och dess värderingar.

Om man anser att rätt inte är en strikt juridisk fråga infinner sig ett antal följdfrågor. Kan lagen innebära ondska? Ja. Kommer lagen att kunna skipa rättvisa? Nej.

Ondska är kommunism och andra socialistiska förvillelser. Den som inte passar in avlivas. Kommunismen hävdar, precis som andra socialistiska rörelser, att de eftersträvar rättvisa.

Vad är då rättvisa? Den juridiska rättvisan är den rättvisa som följer av lagen. I sin förlängning innebär detta att Nürnberglagarna skall gälla – de är rättvisa - eller vad politikerna för tillfället tycker är rättvisa. Konfiskatoriska skattelagar är det rättvisa? Att 51 % av väljarna har absolut makt över de 49 procenten. Är det rättvisa?

När jag angriper Juholt och Ohly (kommunist och antidemokrat) och på det lokala planet Gunnar Sandell och Inger Stark(kommunist och antidemokrat) så är det därför att dessa kan missbruka lagen på samma sätt som man gjorde i 30-talets Tyskland.

För min del anser jag att Olaus Petri domarregler bör gälla. Högsta rätt är högsta orätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar