söndag 26 juni 2011

Europa och tjuren


Europa och tjuren är en mycket vacker fontän i brons av Carl Milles på Stora Torg i Halmstad. Ibland när jag tänker på svenskarna och deras inställning till Europa vill jag ändra titeln på bloggen till Europa och tjurskallarna. Det är väldigt mycket prat om snus och andra trivialiteter. (KD) försökte skicka en snus- och spritmotståndare till europaparlamentet, men misslyckades tack och lov.

Euron skördar inte några lagrar för tillfället. Sydeuropa med Grekland i spetsen får många av oss att tveka inför EMU. Förstår i och för sig varför. Men varför är euron en dålig valuta? Är det därför att röstköpare – oftast socialister – satt sina länder i skuld? Euron är förlängningen av den Europeiska Unionen som ett fredsprojekt.

Sedan 30-åriga kriget har Europa sargats och lidit under krig. Två världskrig har sitt ursprung i vår kontinent. Liksom under det 30-åriga kriget fanns problemet i Tyskland. Denna stat, som utropades som ett kejsardöme i Versailles 1871, blev den dominerande makten i Centraleuropa. Man har sagt att Tyskland är för stort för Europa, men för litet för världen och det kanske ligger något i det.

Den Europeiska Unionen är i första hand ett fredsprojekt. Inte ett organ för att bestämma krökningen hos gurkor. Inte för att, som Ella Bohlin ville, hindra svenskarna från att snusa. Den gemensamma valutan är en viktig del i fredsprojektet. Under första världskriget hade de brittiska soldaterna problem med valutan. Britterna fick betala för sina trupptransporter på de franska järnvägarna på väg till västfronten i Frankrike. För att slåss mot tyskarna tillsammans med fransmännen.

Nog behövs den Europeiska Unionen och den gemensamma valutan. Men då krävs att vi lyfter blicken över snusdosan. Och att vi inser att ansvarslösa socialister är orsaken till eurons problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar