torsdag 15 september 2011

Hitlers första krig


Har avslutat boken Hitlers första krig skriven av Thomas Weber, professor i europeisk och internationell historia vid universitetet i Aberdeen. Propagandan försökte göra Hitler till en skyttegravskrigets hjälte. Denna historia förvisar författaren till myternas värld. Visserligen dekorerades vicekorpralen Hitler med järnkorset av första klassen, men detta hängde sannolikt samman med Hitlers tjänstgöring i regementsstaben. Den officer som troligen föreslog Hitler till denna förnämliga utmärkelse var jude. En historiens ironi.


Hitler var 1914 österrikisk medborgare. Han hade dragit sig undan värnplikten i hemlandet och befann sig vid krigsutbrottet i München. Det finns en berömd bild från Odeonplatz i den Bayerska huvudstaden där Hitler en entusiastisk Hitler kan skymtas i folkmassan. Bilden togs f ö av Hitlers hovfotograf Hoffman. Några dagar senare anmälde han sig som krigsfrivillig och placerades i Regiment List, RIR 16, där RIR står för reservinfanteriregemente. Regementet kämpade under hela kriget på västfronten.



Weber har inte slarvat ifrån sig. Han gått till bayerska krigsarkiv, läst rapporter, dagböcker och mycket annat. Och Hitlers hjältegloria hamnar på sned. Hitler var under större delen av kriget på relativt säkert avstånd från skyttegravarna. Weber leder i bevis att Hitlers två tilldelade järnkors snarare gavs till en svassande underlydande än till en hjältemodig frontsoldat. Hitler hävdade med emfas att han var en produkt av det första världskriget – den enkle soldaten som fann sanningen i skyttegravarnas Kameradschaft som sen blev nationalsocialisternas Volksgemeinschaft. Detta vederläggs effektivt av Weber. Hitler uppträdde med röd armbindel under tumulten i München 1919. Han radikaliserades efter kriget och revolutionen i Tyskland och under det efterföljande politiska kaoset.


Hitlers andra krig kostade ca 60 miljoner människor livet och lade stora delar av Centraleuropa i ruiner. Som Ernst Jünger skrev 1943 – Tysklands medeltid har försvunnit. Förintelsen var den fasansfulla följden av Hitlers patologiska antisemitism. Auschwitz, Majdanek, Belzec, Sobibor och Treblinka är namn på platser av ofattbar ondska. Utrotningen av judar i industriell skala ägde rum i ett skede av andra världskriget när Tysklands resurser var hårt ansträngda. Att då genomföra förintelsen var direkt kontraproduktivt. Hitler styrdes av sitt hat - inte sitt förnuft.


Vad som tyvärr hamnar i skymundan för den bestialiska masslakten var att den judiska kulturen försvann från Europa. Avser kultur i vid bemärkelse. Wien och Berlin hade författare, skådespelare, regissörer, tidningsmän m fl. som tillhörde den absoluta eliten inom respektive område. Dessa fördrevs i bästa fall. Den kanske vackraste romanen om det döende Österrike-Ungern, dubbelmonarkin, heter Radetzkymarschen. Författaren är Joseph Roth – jude. Denne var en varm vän av den österrikisk-ungerska statsbildningen. Roth ansåg att denna Habsburgska inrättning genom sin multietniska karaktär garanterade utsatta folkgruppers, till exempel judars, rättigheter.

Hitlers första krig rekommenderas till läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar