fredag 16 september 2011

Den judiska kulturgärningen i ett Centraleuropeiskt perspektiv


Skrev i min förra blogg om Joseph Roth och hans vackert vemodiga roman Radetzkymarschen. Detta mot bakgrund av att nationalsocialismen i grunden förstörde en stor del av det centraleuropeiska kulturarv som bars fram av judar.

För den som vill veta mer om kulturen i det gamla Wien och andra centraleuropeiska metropoler är Daniel Hjort en utmärkt guide. Han skriver om udda personligheter som har funnits runt kafébord i Prag eller om sådana som Albert Langen, vilken startade den satiriska tidskriften Simplicissimus. I Hjorts böcker finns ett rikt galleri av konstnärer och författare. Inte minst hittar man ett antal judar. Läs gärna antologin Kaféliv där ett urval författare beskriver ett svunnet kulturliv. Hjorts kommentarer är mycket läsvärda.


Även i vetenskapliga sammanhang har judarna hävdat sig. Mellan 1901 och 1939 fick 21 judiska forskare Nobelpris. För den aktuella perioden var 30 procent av de tyska nobelpristagarna av judisk härkomst. Andelen judar av befolkningen i Tyskland var ca 1 procent.


Med hänsyn tagen till min elakartade hosta borde jag kanske funderat över Thomas Manns Bergtagen – der Zauberberg, men det får bli en annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar