måndag 24 maj 2010

Perspektiv


Har lekt med Viktor under eftermiddagen. Han höll igång farfar med en massa lekar. Fantasin flödade och fick farfars leklynne att slå ut i full blom. När jag njuter av Viktors kärlek och närhet så väcker det tankar. Som exempelvis att barn lever i och för stunden. Att historia, i den bemärkelse som vuxna ser det, inte existerar för Viktor, fyra och ett halvt år.

Tittar man på många väljare så intar de Viktors attityd. Man saknar historiesyn och perspektiv. Man tror på sagor – ja, inte den om att kejsaren är naken.

Socialdemokratin har formulerat den politiska historien. Enligt denna version så skapades folkhemmet av Per-Albin Hansson. Begreppet formulerades av statsvetaren Rudolf Kjellén 1910, men lånades av socialdemokratin. Tanken är sålunda stulen och man förnekar att finansieringen av folkhemmet skedde genom den industriella expansion som Sverige genomgick under perioden 1870 – 1970.

Under 50-talet genomförde socialdemokratin ett antal genomtänkta och försiktiga reformer som definitivt gynnade både folkflertalet och de välståndsskapande krafterna. Klokhet och eftertanke präglade (S), men det tog slut då man överskattade politikens roll och de sällsynt gynnsamma förutsättningar Sverige haft efter andra världskriget.

Rekordåren skapades av det enkla faktum att Europa låg i spillror 1945. Svensk industri var intakt och efterfrågan från de sönderslagna länderna enorm. Det var under den senare delen av 60-talet och det begynnande 70-talet upplagt för en gigantisk missuppfattning av svensk industris konkurrenskraft och möjligheter att hävda sig i framtiden. Eftersom politikerna främst inom (S) trodde att de skapat välståndet så ansåg man att nu skulle politiken ta över. Gunnar Sträng, en mycket överskattad politiker, ledde oss in i ett förkvävande högskattesamhälle. Man krävde från ett allt radikalare (S) ökad jämlikhet, men det man fick var jämkad ömklighet.

Under dessa år fick svensken inställningen ”hurra vad vi är bra”. Vad behöver vi bry oss om omvärlden. Vi är bäst och man såg inte att i välståndsligan passerades vi av många stater.

Historieförfalskningen lider vi av än idag. Och ger vänsterexperimentet röster. Man har glömt bort att (S) höll rent från kommunister under 50-talet. Att man inte drömde om ett modernt Blut und Boden-parti som (MP) vilket tror att världen är södermalm i Stockholm.

Saliga äro de enfaldiga ty de skola besitta världen. Och då, mitt älskade barnbarn – ve dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar