lördag 29 maj 2010

Frihet är det ädlaste ting


Så lyder inledningen till biskop Tomas frihetssång, vilken är en del av den s k Engelbrektsvisan. Den hyllar, som titeln anger, friheten och som en varm anhängare av friheten anser jag att den talar till oss genom seklerna.

Är ganska flitig på Facebook och hittar en och annan pärla. Som exempelvis denna. ”Äntligen konkurrensutsätts bilbesiktningen. Som jag har väntat på detta. Att få en uppsjö av reklam, välja på en hemsida, ringa runt för att boka tid och kolla av om de håller jämn kvalitet…. Äntligen blir min fritid... fylld av frihet att välja bilbesiktningsföretag! Undrar förresten om priset kommer att variera?”

Visst är det där med friheten svårt. Det är mycket enklare om storebror staten har monopol och det finns inget att välja mellan. Kommer ihåg hur det var när dåvarande Televerket tilldelade oss abonnemang. Och det fanns bara ett apotek, bara ett postverk och bara en leverantör av el. SVT stod för teveprogrammen och SR för radion. Det var enkelt och man slapp tänka – någon annan hade redan tänkt.

Anser inte att valfriheten är enkel. Anser inte att de privata radiokanalerna tillför mig någonting. Ser mindre på teve idag när jag har en uppsjö av kanaler att välja mellan. Men poängen är att jag kan välja. Vilket innebär att avstå. Det är också ett val.

Visst är det svårt att välja skola, vårdinrättning och daghem. Men valfriheten driver samhället och mänskligheten framåt. Gosplan, förkortning för ryskans Gosudarstvennij planovij komitet soveta ministrov (Sovjetiska ministerrådets statliga plankommitté) var den sovjetiska regeringens och därmed kommunistpartiets centrala ekonomiska planeringorgan. Den bestämde allt vad som skulle produceras och ställde upp mål. Resultatet var inte särskilt lysande. Skapa brister och armod var det enda den lyckades med. Men man slapp välja.

Tror på människan och dennas förmåga. Och vill avsluta med en rad ur frihetssången:
”Den frihet väl kan bära.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar