tisdag 25 januari 2011

Inflation


Det sägs att varje generations språk är det sista. Att nya generationer utvecklar och förändrar språket över tiden. Och visst är det så. Språket lever. Men ibland kan man ställa sig frågorna vadan och varthän. Är det ärans och hjältarnas eller drängstugans?

Vissa ord håller på att förlora all betydelse som exempelvis kränka. I Norstedts Svensk Ordbok ges betydelsen ”behandla någon nedsättande genom att angripa den personliga hedern i ord eller handling. Synonymerna är vanhedra och skymfa. Idag blir alla kränkta om det så handlar om att man blir knuffad i dagligvarubutikens kassakö. Ordet har förlorat sitt värde.

Mobbning är ett annat begrepp som det gått inflation i. Enligt Wikipedia kan det definieras som att en eller flera personer utsätts för systematiska trakasserier inom en social grupp. Det kan involvera våld eller hot om våld och kan förekomma på exempelvis arbetsplatser eller i skolan. En person som mobbar en annan kallas mobbare. Mobbning kan innebära ett eller flera saker av det som juridiskt benämns misshandel, olaga hot, förolämpning, förtal, övergrepp i rättssak, stöld, skadegörelse, olaga frihetsberövande, ofredande och sexuellt ofredande.

Enligt pressen utsätts vissa deltagare i Idol och Let’s dance för mobbning. Faller på sin egen orimlighet. När ironi eller sarkastiska kommentarer blir mobbning är man ute på fem famnar. Och naturligtvis med illitterata journalister i täten.

Vad som är intressant avseende mobbning är att kvinnliga chefer mobbar mer än manliga chefer. En studie från 2009 visar att för kvinnor ökade risken för att bli mobbade med 100 procent med kvinnlig chef. För män ökade risken att bli mobbade med 80 procent med kvinnlig chef. Studien gjordes på beställning av Eurofond och inkluderade 21 000 respondenter.

Svensk press har ett stort ansvar för språkets förflackning. Betydelser av laddade ord vattnas ur. Man kissar eller bajsar istället för att spara dessa uttryck till de platser där de hör hemma – småbarnsrummen. Svordomar, kryddan i det talade språket om de används sparsamt, förekommer ymnigt.

Vestigia terrent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar