måndag 17 januari 2011

Försvaret – finns det?




Idag kan vi läsa att försvarsmakten har svårt att rekrytera soldater. Knappast förvånande i ett land som sedan länge gjort sig urarva vad avser försvarets traditioner och folkliga förankring. Johan Forsell skriver i Aftonbladet att” Försvaret är vårt nya McDonald's”. Med all respekt så tror jag detta bottnar i en felsyn.

En försvarsmakt eller som det hette en gång i tiden – krigsmakt – är en yttring av en stats yttersta förmåga att hävda sitt oberoende. Den bygger på traditioner, anda och förankring hos befäl, meniga och befolkning. Kgl. Älvsborgs regemente var ett med sin byggd och traditionerna gick tillbaka till 1624. När man lägger ner ett regemente skär man av försvarets förankring i folkdjupet.

Förfallet började under 70-talet med det som så småningom blev ”ny befälsordning” och som gjorde Sverige till ett åtlöje internationellt. Mässarna blev ”militärrestauranger” och jämförbara med vilket lunchställe som helst. Vilken missuppfattning av ämnet.

Ett försvar med anda och traditioner finns inte mer. Boråsarna har inte längre sitt regemente. Och inte bohuslänningarna, hallänningarna eller västernorrlänningarna.
Ett regemente är inte McDonalds. Men visst är försvarsmakten en bra skola. Det har vi märkt som klev av i tid.

Jag blev officer 1970, gick MHS stabskurs och fick en akademisk utbildning. Men till vad nytta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar