söndag 16 januari 2011

Funderingar den 16 januari 2011


Har varit mycket passiv på bloggfronten. Detta har tvenne skäl – dels min intellektuella lättja, dels att politiken blivit så tråkig.
Sossarna krisar, (V) – kommunisternas parti – har sin Ohly. Tråkigt. Inga utmaningar. Den enda utmaning jag kan se är att vi fått Sverigedemokraterna i riksdagen.

Detta får mig att fundera över begreppen integration och assimilation. Har tänkt en del över begreppen och vad de innebär rent politiskt. Detta har skett tillsammans med vänner som på ett eller annat sätt kan definieras som utlänningar. Detta begrepp inkluderar även min älskade Monica.

Vad är integration – denna av alla omhuldade men ack så misslyckade definition? Man kan beskriva det enligt följande - integration betecknar en förening av skilda delar till en större helhet. Ordet kan användas för att beteckna ett önskat mål eller tillstånd av enhet som man vill nå, men även de processer som kan leda till målet. Efter ett antal misslyckade försök har detta misslyckats. Manegen är krattad för Sverigedemokraterna.

Låt oss underkasta ordet assimilation i dess sociologiska betydelse samma semantiska analys. Assimilation är när nykomlingar i ett samhälle anpassar sig till majoritetens kultur, språk, värderingar och ibland religion. Historiskt har de flesta invandrare till USA assimilerats och anammat engelskan och det amerikanska levnadssättet. Integration betyder att invandrare etablerar sig i det nya samhället, exempelvis på arbetsmarknaden, men antyder inte fullständig anpassning till majoritetskulturen.

Alla mina vänner fördömer integrationen och förespråkar assimilationen. Man kan ju undra varför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar