måndag 10 oktober 2011

Särbo eller kulbo


Juholtaffären dominerar medierna. Genusaspekter anläggs – Mona Sahlin åkte ut p.g.a. 50 000 kr. Juholt lyckades mer än tredubbla beloppet – ett manligt prerogativ att vara lite värre och kanske kunna klara sig undan.


Mona Sahlin uttryckte en grundläggande värdering hos socialdemokratin: ”Gör din rätt och kräv din rätt.” Efter kontokortsaffären ansåg hon att det var en rättighet för var och en att kunna plocka ut ett extra förskott på lönen genom arbetsgivarens kontokort. Hon visade på den avgrund som fanns mellan undersköterskan och den socialdemokratiska makthavaren.


Per-Albin Hansson framstod som folkhemsbyggaren. Är övertygad om att han var en hederlig politiker. Så långt nu en politiker kan vara hederlig. Kände hans dotter Anna-Lisa, gift Berkling. Allan Berkling var kapten vid mitt gamla regemente. Träffade henne på mässen och några gånger i det Berklingska hemmet. En fascinerande dame men inte särskilt proletär. Hon flöt ovanpå och umgicks gärna med officerskårens damer. Utgår från att dessa inte analyserade das Kapital.


För ett drygt halvår sedan valdes Håkan Juholt till socialdemokraternas ledare. Han presenterades tillsammans med sin älskarinna som beskrevs som särbo. Efter ett tag etiketterades hon om till kulbo. En språklig innovation som väckte viss uppmärksamhet. Att hon säkert var kulbo ifrågasätts inte, men hon var definitivt sammanboende med Juholt vid tiden för valet till partiledare. Då kommer frågan – ville Juholt dölja samboförhållandet? I så fall varför? Var det av ekonomiska skäl?


Juholt är ute på fem famnar med sina 160 000 kr som betalats ut fel. Politikerna har ju tillsett att den som fuskar med bostadsbidraget kan lagföras, men om man som riksdagsman schabblar med sitt specifika bostadsbidrag så klarar man sig juridiskt men definitivt inte moraliskt. Om man inte har förmågan att kryssa rätt i en skäligen enkel blankett – kan man då bli statsminister? Om man medvetet väljer fel – kan då aspirera på statsministerposten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar