tisdag 11 oktober 2011

Ett parti krackelerar


När krubban är tom bits hästarna. Vi kan se detta i socialdemokratin. Hästarna både bits och sparkas inför öppen ridå. Juholts tragedi är att han aldrig varit vuxen att ta hand om en socialdemokrati som kommer att bli som alla andra partier. Han flirtade med vänstern och försökte skapa visionen tillbaka till de gyllene åren det 70-tal. Det årtionde när socialdemokratin ägde världen. När verkligheten – 2011 – kom ikapp Juholt och han tvingades anpassa sig till denna så blev det bakläxa i riksdagsgruppen.

Den tragedi som utspelas inför våra ögon är symptomatisk för ett parti som anser sig stå ovanför lagen. Partiet är ju lagen – jämför med det s k Lidbomeriet. Gör din plikt och kräv din rätt är därför annorlunda för den socialdemokratiska eliten än för oss övriga dödliga. Juholt anser sig ha andra rättigheter än svensken i gemen. Det är hans tragedi.

Är nog en ganska snäll människa för jag tycker synd om Juholt. Han har hamnat i något som han inte klarar av. Han har gjort som han trodde alla sossar gjorde – tog för sig. Han befordrades över sin specifika inkompetensnivå. Nu utspelas med medias grymma regi ett drama som Juholt inte klarar av. Knappast förvånade i och för sig men hans uppgift är de facto omöjlig.

Han skall vinna röster i storstadsområdena och hålla alla dessa som hatar nollåttorna på gott humör. Han skall uppfylla det som är den socialdemokratiske ledarens främsta plikt – hålla ihop partiet. Och partiet krackelerar inför öppen ridå. Gunnar Helén sade på sin tid att vara folkpartist är att vara kluven. Juholt måste kunna stå i spagat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar