söndag 17 oktober 2010

Nya Moderaterna – att möta framtiden



Enligt en mätning är snart var tredje svensk moderat. En otrolig omsvängning har skett sedan det rödtrista 70-talet. Förnyarna har styrt den moderata skutan varsamt in mot nya väljargrupper. Det politiska språket har förändrats och det har släppts in luft och ljus i den unkna sossevärlden.

Vi har delvis misslyckats med att nå vissa människor. Grupper som definitivt skulle må bra av en moderat politik. Med Sofia Arkelsten som ny partisekreterare ökar möjligheten att nå dessa. Per Schlingman lämnar efter sig ett gediget arbete varför möjligheterna är goda.

Sofia skriver på DN Debatt att det är avgörande att vi går vidare med förnyelsearbetet och att det finns skäl vara självkritiska. Bl. a förtroendet för Moderaterna bland välfärdens medarbetare och det mot denna bakgrund krävs en fortsatt stark moderat närvaro i välfärdsverksamheterna.

Detta kräver dock att välfärden definieras utifrån det moderata perspektivet och icke som det formuleras av den konservativa vänstern. Välfärd är valfrihet – inte planekonomi. Att välja vårdgivare, skola mm men också arbetsgivare i välfärdssektorerna. Hur många, främst kvinnor, har inte gett upp och resignerat i de gigantiska och centralstyrda driftsformerna i landsting och kommuner? Både medborgarna och de anställda vinner på den moderata politiken.

Att stockholmarna sett att en måttlig kommunalskatt går att förena med god kvalitet på välfärdstjänsterna fick vi ett kvitto på i valet. Alliansen satt kvar i ett Stockholm som traditionellt alltid byter majoritet i landsting och kommun. Den moderata politiken fick förnyat förtroende.

Vi kan inte slå oss till ro med vunna lagrar. Det handlar om frihet. Att sänkta skatter ger ökat utrymme för familjer och individer börjar gå upp för många. Även om vi har varit usla på att marknadsföra det. En annan frihetsdimension förtjänar att lyftas fram – att man blir oberoende av klåfingriga politikers godtyckliga beslut. Att familjens framtid avgörs i familjens sköte – inte i Rosenbad, Stadshuset eller Landstingshuset. Det är det moderata alternativet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar