fredag 22 oktober 2010

En sen fredagskväll


Dagen fylld av arbete. Kvällen fylld av politik. Tallriken fylld av isterband med dillstuvad potatis. Med andra ord en dag som måste betraktas som lyckad.

Läser mycket och just nu avnjuter jag tvenne böcker. Den ena är ”Vi var där” av Sir Basil Liddel Hart. På originalspråk ”The Other Side of the Hill”. Den återger tyska generalers uppfattningar om sina strider under det andra världskriget. En utmärkt studie i ledarskapets problem och för den läsare som har ett öppet sinne helt applicerbart i vilken ledarskapssituation som helst. Den andra är Älvakungen av Michel Tournier. Båda bör avnjutas i små portioner.

Undrar om jag inte skall bekanta mig med spökliftarna. Dessa blev kända i Jan Harold Brunvands bok The Vanishing Hitchhiker. Liftarna uppenbarar sig som en människa framför bilen. Denna har bara föraren ombord. "Personen" tar form som en liftare. Föraren stannar och erbjuder liftaren att åka med. Resan fortsätter, vissa gånger i total tystnad, och under vid en viss punkt försvinner liftaren medan fordonet är i rörelse.

Goethes dikt Erlkönig (Älvkungen) handlar om hur en far och hans son rider hem under en natt. Sonen ser Älvkungen och hans döttrar i skogsbrynet, och Älvkungen försöker locka honom till sig. Hur många gånger ser vi Älvakungen? När träffar vi på spökliftarna? Läs Michel Tourniers Älvakungen. Och fundera! Dags att gå till sängs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar