söndag 8 augusti 2010

Fundering en söndagskväll i augusti


På DN debatt kan man läsa om Ohlys tankar om vinster i skolan. (V), kommunisternas parti, vill inte ha vinstdrivande företag inom skolan. Skolpengen skall gå till eleverna och inte till bolagens vinster. Ohly, som numera inte kallar sig kommunist, vill förbjuda att bidrag till fristående skolor som betalar ut vinst till ägarna.

Inser i mina mera klara stunder att min intelligens är så där och att mitt intellekt inte är något att skryta med, men vi måste alla leva med våra begränsningar. Men just nu känner jag mig utomordentligt begränsad. M a o begriper ingenting.

Skall man driva företag så krävs det vinst. Om kunderna anser att vinsterna är för höga så omförhandlas priserna. Skolpengen skall gå till eleverna och inte till bolagens vinster anser Ohly. Antar att skolpengen går i första hand för att täcka de kostnader som undervisningen kräver. Utgår från att samma resonemang gäller de kommunala skolorna.

De privata skolorna är populära och lockar många elever. De resultat de presterar anses tydligen tillfredsställande jämfört med de kommunala konkurrenterna. En uppfattning som tydligen Ohly har eftersom hans barn går i dessa friskolor som levererar avkastning till de som investerat i företagen som ger ”kommunistens” barn en adekvat utbildning.

Sund inköpspraxis säger att om man ger ett överpris så omförhandlas avtalet. Om kommunala skolor inte kan leverera till det pris som man kommer fram till i förhandlingarna med de privata leverantörerna bör man se över organisation, kostnader och prestationer. Och de kommunala som inte lyckas med detta bör läggas ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar