lördag 23 januari 2010

Vad är demokrati?

Demokrati är för oss alla ett honnörsord, men vad innebär begreppet de facto? Är det folkdemokrati som det utövades i realsocialismens namn? Är det möjligheten för 51 % att kunna göra vad de vill med de övriga 49 procenten?

Problemet blev akut under Farsta Stadsdelsnämnds sista möte inför juluppehållet, då begreppet konfiskation kom att diskuteras. Det handlade om skatter och skatteuttag. Vänsterpartisten ansåg att det var helt korrekt om man tog hand om allt vad vi ägde bara majoriteten beslutade så. Lönen för mitt arbete anser jag att jag äger.

Det kan finnas en totalitär demokrati. Man kan för att citera Assar Lindbeck slå fast att en totalitär demokrati är när 51 procent bestämmer vad hundra procent ska ha på sig. Detta är det stora hotet med Ohlys demokratiska kommunism. Debatten slutade med att vänsterpartisten lämnade sammanträdet.

Stalin skrev på följande sätt om förslaget till ny författning i Sovjetunionen: ”Vad beträffar frihet för olika politiska partier, så hyser vi här en något avvikande uppfattning. Partiet är en del av klassen, dess avancerade del. Fler partier, och således också partifrihet, kan existera endast i ett samhälle, där det finnes antagonistiska klasser, vilkas intressen är fientliga och oförsonliga, där det exempelvis finnes kapitalister och arbetare.” På papperet är den s k Stalinkonstitutionen av den 5 december 1936 demokratisk, men för dem som försökte tillämpa den i praktiken var Gulag nästa anhalt. Som jag tolkar vänsterpartistens uttåg är hon en anhängare av någonting helt annat än den demokrati jag bekänner mig till.

Så här skriver man på Sveriges Riksdags hemsida om demokrati. ”Det är majoriteten som bestämmer i en demokrati. Men det är viktigt att komma ihåg att minoriteten också har rättigheter. Majoriteten får aldrig förtrycka minoriteten.”

Detta är viktigt inför valet 2010. En röst på (S) eller (MP) är också en röst på Ohly. Hur hans hantlangare ser på demokratin upplever vi i Farsta stadsdelsnämnd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar