torsdag 28 januari 2010

Att äta – eller intaga nödvändiga kilokalorier och erforderliga spårämnen för överlevnad

Det enkla livet är en massa vardagliga rutiner varav matlagningen är en. Det börjar med frukosten. Kaffe- eller tekokning utifrån bestämda rutiner. Brödrosten fram, smöret, marmeladen dukas upp på köksbordet. De koppar som brukar användas intar sina platser. Morgontidningen hämtas. Och dagen kan ta sin början. Att på bussen eller tunnelbanan kasta i sig en mugg med varm dryck och en inplastad smörgås är mig helt främmande. Det som skiljer människan från djuret är att vi äter – djuret utfordras. Tro mig, vi har hund.

Lunchen är ett mellanmål. Eller som den kallades en gång i tiden – andra frukosten. I det gamla bondesamhället var det middagen. Måltiden mitt på dagen och ett avbrott i arbetet. Så är det idag också. Rasten mellan förmiddagens och eftermiddagens arbetspass.

Middagen eller aftonvarden är dagens viktigaste mål. Familjen samlas och dagen summeras. Därför måste den därför vara en riktig måltid med riktiga måltidsdrycker. Kanske en matlagningsdrink före. En god och vällagad huvudrätt och sedan kaffe och ett litet glas konjak. Vin eller snaps och öl bör ackompanjera huvudrätten. Ohälsosamt? Säkert men det gäller att fylla åren med liv och icke livet med år.

Imorgon fredag äter vi skånsk kålsoppa och dricker smålands öl med hemkryddat brännvin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar